Zanimljivosti

Nagrada od milion dolara nastavniku koji plate dijeli siromašnima

Nastavnik iz Kenije Peter Tabiči dobitnik je ovogodišnje Nagrade za najboljeg nastavnika i čeka u vrijednosti od milion dolara, a riječ je o nastavniku koji se odrekao većine svojih primanja kako bi ih donirao siromašnoj djeci.

Prestižno priznanje “Global Teacher Prize” dodijeljeno je u Dubaiju, a voditelj programa bio je poznati glumac Hju Džekmen.

Nagrada i ček od milion dolara uručeni su Tabičiju koji radi kao nastavnik u državnoj srednjoj školi u udaljenom i nerazvijenom mjestu Pvani.

Tabiči je kazao da je prvi put putovao avionom i da mu nagrada predstavlja veliku čast, ali i obavezu da nastavi brinuti za djecu u školi u kojoj ima samo jedan kompjuter, a učenici su uglavnom djeca bez roditelja.

Najavio je da će novac od nagrade takođe iskoristiti da unaprijedi uslove rada u školi i da pomogne siromašnim u Keniji.

Uporedo s njegovom humanošću, Tabiči je izuzetno kvalitetan nastavnik o čemu ponajbolje svjedoči i činjenica da njegovi učenici iz škole bez biblioteke, laboratorija i adekvatnog pristupa internetu, redovno osvajaju takmičenja u Keniji i na regionalnom nivou.

Predsjednik Kenije Uhuru Keniata čestitao je dobitniku i poručio kako Tabičijeva priča prestavlja priču Afrike i nadu za nove generacije.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Mirjana A.R.gost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bravo!!!

gost
Gost
gost

Svaka cast !!!

Send this to a friend