Zanimljivosti

Najbolja učiteljica na svijetu radi na Arktiku

Žena koja radi kao podrška problematičnim tinejdžerima u izolovanoj inuitskoj zajednici u kanadskom Arktiku u nedjelju je proglašena najboljom učiteljicom na svijetu.

Megi Mekdonel je na ceremoniji u Dubaiju dodijeljena nagrada od milion dolara, vrijedna Svjetska nagrada za učitelje za 2017. godinu.

Mekdonel je nagrađena zbog svojih inicijativa za borbu protiv depresije, tinejdžerskih trudnoća i visokog procenta zloupotrebe droga u Saluitu, selu koje je dom druge najsjevernije inuitske zajednice u Kvebeku, stoji na internet stranici nagrade. Do Saluita se može stići samo avionom, a temperature zimi tamo padaju i do minus 25 stepeni Celzijusa.


“Mislim da mi se kao učiteljici u malenoj arktičkoj zajednici dan nikad ne završava. Školska vrata mogu se zatvoriti, ali odnos s učenicima se nastavlja jer dijelimo istu zajednicu”, rekla je nagrađena učiteljica.

Nagradu od milion dolara uručuje udruženje Varkey sa sjedištem u Londonu pod pokroviteljstvom čelnika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Rašid al-Maktoumom.

Send this to a friend