Zanimljivosti Jezero Kaindi

Najčudnija šuma na svijetu u kojoj drveće raste naopako

Ušuškano u planinama Tian Šan u Kazahstanu leži jezero Kaindi. Nastalo je poslije zemljotresa 1911. godine i sigurno je među najneobičnijim na planeti.

Taj zemljotres je izazvao velika klizišta i time stvorio veliko udubljenje u zemljištu. Sukcesivno, kiša je ispunila dolinu i stvorila ovo jezero.

Jezero je poznato po velikom broju stabala omorike koje izviru iz vode, a u pitanju su ostaci drveća koji su potopljeni prilikom formiranja jezera.

Stabla koja su se nalazila na mjestu gdje je sada jezero su uspjela da opstanu uprkos tome što su potopljena pod vodom i djeluju mistično i moćno, a tirkizna boja vode ovo jezero čini još spektakularnijim prizorom.

Podvodni prizor je još ljepši, jer se drveće nije razgradilo, pa se stvara prelijepa podvodna šuma.

View this post on Instagram

#kaindilake #kaindy #kainditour #озерокаинды #Каинды #туры #tours #турнакаинды #almatytours #toursinalmaty #travel2017 #tour2017 #турыалматы #traveling #almaty_tours #путешествия #kazakhstantours #турыпоказахстану #viptour #виптуры #jeeptour #джиптур #турывалматы #турывказахстане #путешествия #экскурсий #индивидуальныетуры #individualtours Озеро Каинды. Поражает своей необыкновенной красотой. Проведение индивидуальных экскурсий, походов, полётов, турпоездок, велотуров по Казахстану, Киргизии, Алматинской области и не только. Организуем любой активный отдых по вашему желанию! Планируите Ваше приключение с нами! Связь через email, Direct ,WhatsApp +77019595650 Conducting individual excursions, hikes, flights, tourist trips, bicycle tours in Kazakhstan, Kyrgyzstan, Almaty region and not only. We organize any active tour according to your wishes! Plan your adventure with us! Сontact with us using email, Direct ,WhatsApp +77019595650

A post shared by almatytours (@almatytours) on

Iznenađujuće je što ovo jezero posjećuje jako mali broj turista, ali razlog vjerovatno leži u tome što se nedaleko od Kaindi nalaze poznata jezera Bolšoe Almatinskoe i Kolosaj, koja posjeduju pristupačniji prilaz iz grada.

Uprkos blizini gradske sredine i višemilionskoj populaciji, u okolini jezera je mirna atmotsfera, savršena za odmor i uživanje.

Send this to a friend