Zanimljivosti

Najčudnija zanimanja na svijetu: Inspektor za čips, procjenitelj daha, muzač zmija otrovnica

Ukoliko vam je dosadio posao i razmišljate o promjeni karijere, možda vam se dopadne neko od ovih neobičnih zanimanja. Možda ćete shvatiti da ste zaista spremni za promjenu ili ćete možda uvidjeti koliko ste srećni na trenutnom poslu.

Procjenitelj daha

Procjenjitelj daha ima zadatak da ocijeni takozvani “jutarnji dah” ili “dah pokvaren jakim mirisima”, kao što su kafa, crni i bijeli luk. Na ljestvici od jedan do devet ocjenjuje se koji je dah najgori.

Takvi ljudi obično rade za kompanije koje proizvode paletu proizvoda za njegu zuba i usta (vodice za usta, žvakaće gume i slično). U slučaju na primjer žvakaćih guma, prvo ćete dunuti u procjenitelja sa vašim najgorim jutarnjim dahom, a onda ćete ponoviti to isto, ali sa žvakaćom gumom u ustima, piše Posao.hr.

Procjenitelj mirisa ispod pazuha

Mislimo da samo ime ovog zanimanja govori sve. U opisu posla je procjena mirisa ispod pazuha u svim situacijama koje uključuju znojenje, a da bi se testirali raznorazni dezodoransi, antiperspiranti i slični proizvodi.

Prvo se procjenjuje originalni miris koji izlučuje tijelo znojenjem, nakon toga se nanosi dezodorans ili neko drugo sredstvo, pa se procjenjuje miris ili izostanak mirisa izazvanog znojenjem.

Okularista

Za razliku od okuliste ili oftalmologa, koji se bavi ljudskim očima, okularista se bavi crtanjem očiju. Kažu da zvuči jednostavnije nego što jeste, zato što vještačke oči vrlo često moraju da izgledaju kao prave, a umjetnici od zanata kažu da nijedan par očiju nije u potpunosti isti.

Nadzornik za simulaciju kose

Ne, nije umjetničko ime za izrađivača perika, ali je vrlo dobro plaćena profesija crtanja kose u trodimenzionalnom formatu. U svijetu animacije ta profesija je izuzetno tražena, pa gotovo da predstavlja zasebnu nišu u animacijskim zanimanjima.

Čistač pokretnih toaleta

Iako nije možda najčudniji na svijetu, zasigurno je težak jer zahtijeva rad sa ljudskim izlučevinama na auto-putevima, koncertima i sličnim prigodama u kojima se koriste mobilni toaleti. I sami ste se sigurno uvjerili u čistoću i/ili užasnu nečistoću takvih prostora, pa možete da zamislite kako izgleda čišćenje i pražnjenje tih toaleta.

Muzač zmija 

Za razliku od sličnog, ali manje opasnog posla muže krava, muža zmija otrovnica je izuzetno opasan, ali cijenjen posao. Muzači zmija istiskuju otrov, koji se koristi u proizvodnji seruma protiv ugriza zmija.

“Babica” za krave muzare

Riječ je zapravo o specijalistima veterine zaduženim za vještačku oplodnju krava. U opisu posla je ručno implantiranje spermatozoida što dublje u samu kravu i usko je povezano sa drugom profesijom – masturbatorom bikova.

Plivač u Antarktiku

Testiranje ljudske izdržljivosti na temperaturama vode koju obični smrtnici ne mogu da izdrže. Jedna od takvih je i Lin Koks, koja već godinama pliva isključivo u ledenim morima u sklopu ispitivanja reakcije ljudskog tijela na ekstremne hladnoće. Ali to nije sve, ona mora da se “bori” i sa polarnim medvjedima i ogromnim meduzama.

Gonič bora

Vjerovatno vam je odmah na pamet palo ispravljanje bora na licu, ali gonič bora zapravo pegla bore na cipelama koje se pojavljuju na cijeloj površini ili samo na nekim djelovima kao što je peta.

Psiholog i srećolog

Ovo zanimanje možda liči na opis posla cirkuskog klovna, ali nema veze sa njim. Doktor Stiven Vilson, sertifikovani psiholog i srećolog, uči ljude kako da se smiju. U današnjem svijetu, u kojem smo izgubili dodir sa sobom, doktor Vilson pomaže ljudima da uđu u sebe i pronađu istinski smijeh i sreću. Smijeh je sličan onom iz djetinjstva, ali smo ga zaboravili – pomaže u relaksaciji i otklanja stres i znakove starenja.

Ispitivač tampona

Provjera moći upijanja i čvrstoću končića tampona, u skladu sa propisima američke agencije FDA. Provjeravaju se sve veličine tampona, a jedan ispitivač može da provjeri ispravnost za oko 125 tampona dnevno.

Inspektor za čips

Ovi inspektori pregledaju čips na pokretnoj traci u potrazi za primjercima koji su zagorjeli, napukli ili na bilo koji drugi način ne odgovaraju proizvodnim normama. Možda im ljubitelji čipsa zavide na ovakvom poslu, ali da morate da ga radite četrdeset sati nedjeljno i tako četrdeset godina, vjerujemo da bi vam čips prisjeo za cio život.

Dizajner odjeće za barbike

Za one koji čekaju svoju priliku u pravom modnom svijetu, kreiranje odjeće za omiljene lutke Barbi i Kena svakako je dobro plaćen početak. Planetarno popularna barbika izrazito je modno osviješćena, baš zbog cijelog tima dizajnera koji se brinu o njenom imidžu.

Send this to a friend