Zanimljivosti

Najčudniji zakoni na svijetu

smijeh.jpg

Nekima je možda potpuno normalno da hrane golubove, jedu keksiće i kolače za praznike ili da se poljube na rastanku sa partnerom na željezničkoj stanici. Međutim, ove, nama možda svakodnevne stvari, su u nekim državama zakonom zabranjene.

Sajt Bright Side je napravio listu nekih od najneobičnijih zakona širom svijeta:

1. Francuska

U ovoj državi je zabranjeno ljubiti se na željezničkoj stanici. Zakon se prvi put pojavio još davne 1910. godine, zato što su polasci vozova često kasnili zbog pozdravljanja parova koji nisu htjeli da se razdvoje. Kao rezultat takve prakse zakon je zabranio ljubljenje na peronima.

2. Italija

Protivzakonito je ukoliko hranite golubove na ulici u Veneciji, a taj zakon je donijet kao prevencija od prljanja spomenika.

3. SAD

Čuvena čokoladna jaja u kojima se krije igračkica nema kom djetetu ne izmami osmijeh na licu. Međutim, ovaj poznati slatkiš je zabranjen u Americi i po njemu nije u redu stavljati igračke u hranu iz straha od davljenja zbog malih djelova igračkice.

Međutim, 2013. godina, na policama marketa širom Amerike se našlo i čuveno jaje, ali je država propisala da se mogu prodavati samo ukoliko se unutar njih nalazi veća igračka iz jednog dijela.

4. Kanada

U Kanadi je zabranjeno zakonom iz 1985. godina plaćati novčićima ukoliko je cijena proizvoda ili usluge preko deset dolara.

5. Samoa

U državi u južnom Pacifiku muž nikako ne bi smio da zaboravi rođendan svoje supruge. Ukoliko se to desi zakon ga kažnjava i on mora da plati novčani iznos koji ide pravo u džep njegove žene.

6. Japan

Većina Japanaca uglavnom nema tetovaže jer se čak i danas one često povezuju sa određenim kriminalnim grupama. Ne postoji zakon koji ih zabrnajuje, ali određeni hoteli, teretane, javna kupališta zabranjuju ulaz tetoviranim ljudima.

7. Tajland

Ovo je zakon koji svi turisti treba da znaju. Na Tajlandu pazite gdje koračate, jer je nezakonito ukoliko zgazite na novčić ili papirne novčanice na kojima se nalaze likovi priznatih tajladskih građana.

8. Ujedinjeno Kraljevstvo

Još 1644. godine Oliver Kromvel je zabranio slavljenje Božića jer je smatrao da je to nemoralno. Mnoge stvari koje obilježavaju ovaj praznik bile su zabranjene, uključujući čak i kolačiće i keksiće koji se peku obično u oblicima koji asociraju na taj praznik.

Zanimljivo je da ovaj zakon do danas nije ukinut, tako da svaki Englez zapravo počini zločin kada napravi keksiće za Božić.

9. Ujedinjeno Kraljevstvo

Evo još jednog čudnog zakona iz Engleske: delfini, kitovi i ostali morski sisari u krugu od tri milje od obale Velike Britanije se smatraju imovinom kraljice, tako da vam je zabranjeno da ih dodirnete.

10. Kina

Spasavanje ljudi koji se dave je zabranjeno zakonom u ovoj državi. Ovaj zakon je u vezi sa istočnom filozofijom koja navodi kako je igranje sa nečijom sudbinom nemoralno. Međutim, ima onih koji misle kako kineske vlasti samo žele da kontrolišu svoje stanovništvo i da zakon nema veze sa filozofijom.

Send this to a friend