Zanimljivosti

Najljepši aerodrom na svijetu sa vodopadom i mini prašumom

Jewel Changi aerodrom u Singapuru svečano će biti otvoren sljedeće nedjelje, a u okviru njega i najveći vodopad u zatvorenom prostoru na svijetu. Više botanička bašta i oaza prirode nego aerodrom, Jewel Changi predstavlja svojevrsni petospratni kompleks sa staklenikom, prodavnicama i parkovima.

Arhitekonski biro Safdie Architects predvodio je tim arhitekata i dizajnera koji je radio na njegovom projektovanju. Zgrada je napravljena od stakla, a povezana je sa sistemom gradskog prevoza i direktno sa terminalima putem pješačkih mostova, što predstavlja turističku atrakciju samo po sebi.

A na sve to, u okviru njega nalazi se i Rain Vortex – 40 metara dugačak vodopad kroz koji protiče oko 10 hiljada galona vode u minuti. Voda se tokom kišne sezone skuplja putem sistema centralnog otvora zgrade. U okviru aerodroma nalazi se i nekoliko manjih vodopada i kanjona.

Pametna gradnja aerodroma ogleda se i u tome da je materijal stakla od kog je napravljen, dizajniran tako da maksimizuje svijetlo, ali da sprečava stvaranje previsoke unutrašnje temperature, stvarajući idealne uslove za floru i ljude unutar njega.

Send this to a friend