Zanimljivosti

Najljepši spomenici svijeta: Kambodžanski hram Bajon

U 12. vijeku u jugoistočnoj Aziji kmersko kraljevstvo živjelo je svoje zlatno doba. Pod vladavinom raznih kraljeva, Kmeri su proširili granice svog kraljevstva preko većine teritorija jugoistočne Azije.

Bogatstvo i prosperitet kraljevstva dozvoljavali su kmerskim kraljevima da podižu brojne hramove na svojoj teritoriji kao znak poniznosti pred bogovima. Najpoznatiji od tih hramova svakako je Angkor Vat, najveći religiozni spomenik na svijetu. Ali, osim njega postoje mnogi koji su svakako vrijedni pomena, a jedan od njih je i hram Bajon.

Hram Bajon izgradio je kralj Džajavarman, jedan od najvećih kmerskih kraljeva, pred kraj 12. vijeka. Bajon je služio kao središnji hram u novom glavnom gradu Angkor Tomu. Za razliku od ostalih kmerskih hramova, Bajon je poseban po tome što je jedini državni hram izgrađen u to doba i posvećen samo Budi. Nakon smrti Džajavarmana njegovi nasljednici prilagođavali su hram u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, tako da sada hram sadrži hiduističke i budističke elemente koji nisu bili dio prvobitnog plana.

Od originalne “postave“ najviše se ističu kamena lica, postavljena u setu od četiri identična komada i koji pokazuju u jednom smjeru. Prema nekim istraživanjima vjeruje se da lica predstavljaju davno zaboravljeno božanstvo Avalokitesvara, budističko božanstvo saosjećanja. Ali, drugi naučnici tvrde da kamena lica predstavljaju samog kralja Džajavarmana i svoju tvrdnju potkrepljuju činjenicom da su ova kamena lica slična s drugim licima na kojima je prikazan kralj.

Isto tako, zanimljivi su nalazi pronađeni na zidovima dvije galerije u hramu. Tako su na jednom spoljašnjem zidu galerije pronađeni slikovni prikazi kmerske istorije i prizori iz svakodnevnog života. Pronađeni su i prikazi Kmera kako ratuju sa svojim susjedima. To se pripisuje činjenici da su Kmeri izgubili dio teritorija od Kamsa, ali je kralj Džajavarmana, za vrijeme svoje vladavine, uspio da povratiti tu teritoriju.

Za razliku od spoljašnjih zidova, unutrašnji zidovi galerija prikazuju vjerske motive, uključujući božanstva Brama, Višnu i Šiva, ali i scene iz hinduističke mitologije. Sve u svemu na 1,2 kilometara zidina nalazi se preko 11.000 izrezbarenih figurica.

Danas je hram dio Angkorškog arheološkog parka koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ako se u obzir uzmu drugi hramovi koji se nalaze unutar ovog parka, uključujući i slavni Angkor Vat, Prea Kan i Ta Prom, hram Bajon nudi jedinstven pogled u nekad bogatu civilizaciju i njenu političku, religijsku i kulturnu istoriju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blagos nama
Gost
Blagos nama

Odma da ministarstvo vanjskih stupi u kontakt s kambodzanskom vladom da se da exploreru i ovdje da da postavi bungalove,da se valorizuje ovo bre !!!

Send this to a friend