Zanimljivosti 70 dana, tri sata i 48 minuta

Najmlađa žena koja je preveslala Atlantik: Kako je izgledala plovidba od 70 dana

Dvadesetjednogodišnja Džasmin Harison iz Velike Britanije postala je najmlađa žena koja je preveslala Atlantski okean, za 70 dana, tri sata i 48 minuta.

Džasmin Harison, učiteljica plivanja iz sjevernog Jorkšira, ima samo 21 godinu i najmlađa je žena koja je preveslala Atlantik. Ova mlada žena radi i honorarno kao barmenka.

Svoje putovanje započela je u decembru 2020. godine, krenula je iz La Gomere na Kanarskim ostrvima. Trebalo joj je 70 dana, tri sata i 48 minuta da stigne do Antigve.

Njen dolazak na Karibe dočekan je fanfarama. Kada je prilazila cilju, Džasmin Harison se uspravila u svom čamcu na vesla i zapalila baklje dok je ulazila u zaliv.

“Iskustvo je sve što sam željela, a tokom puta najviše mi je nedostajala hrana“, naglasila je Džasmin, odgovarajući na pitanja.

„Mislim da sam pojela 40 kilograma čokolade. Mogla sam da radim šta god sam željela – ako je napolju kiša, jednostavno se vratim u kabinu jer sam tek ustala i sigurno neću veslati po kiši“, rekla je ona.

Ova mlada djevojka preferirala je “smjene” od 12 sati, sa kratkim pauzama kako bi uradila vježbe istezanja, jela i očistila čamac a onda na miru posmatrala zalazak sunca, drijemala ili pak opet veslala po mraku prije nego što utone u dubok san.

Istakla je da je putovanje od 3.000 milja (4.828 km) sačinjeno od „dobrih i loših uspomena” te da je cijenila mogućnost bjekstva iz normalnog života.

„Ne postoji ništa slično, kada se bježi od svega – društvenih medija, loših vijesti, bukvalno od svega“, rekla je Džasmin Harison.

Tokom puta preko Atlantika, njen čamac se prevrnuo dva puta, a povrijedila je i lakat.

Njen rekordni podvig prikupio je više od 10.000 funti u dobrotvorne svrhe, a novac je otišao Fondaciji „Blue Marine” koja se bori protiv prekomjernog ribolova i organizaciji „Shelter Box”, koja pruža pomoć ljudima koji su pogođeni prirodnim katastrofama.

Tokom svog putovanja Džasmin je naišla na mnoštvo divljih životinja – od kitova, preko prugastih marlina i drugih vrsta riba, do delfina koji su je danima pratili.

“Ja sam došla na njihovu teritoriju pa sam morala da budem ljubazna. To je zaista nevjerovatno iskustvo, obožavam životinje. Želim da svi ljudi mogu da vide ono što sam ja vidjela“, dodala je.

„Želim da inspirišem mlade ljude da izađu i urade nešto, bilo da to mijenja svijet ili je samo napuštanje vaše komforne zone“, napisala je Harisonova u izjavi na svojoj veb stranici.

Do sada je najmlađa ženska veslačica koja je prešla Atlantik bila 22-godišnja Keti Spots iz SAD-a, koja je preveslala Atlantski okean u periodu od 3. januara i 14. marta 2010. godine, prenosi Guardian.

Send this to a friend