Zanimljivosti

Najopasniji put do škole: Dva sata kroz paklenu provaliju

Učenici iz kineskog sela Atuler se suočavaju sa opasnim putovanjem od kuće do škole zato što je njihovo selo odsječeno od ostatka svijeta.

Oni žive u naselju, koje često nazivaju selo na litici, a koje je smješteno na uzbrdici od 800 metara u jugozapadnoj Kini, u kanjonu rijeke Meigut. Budući da se njihova škola nalazi u podnožju planine, odlazak u školu iziskuje silazak niz veoma opasne merdevine od vinove loze.

Petnaestoro djece, uzrasta od 6 do 15 godina, spuštaju se u pratnji troje odraslih dva sata niz merdevine koje ih odvajaju od škole i dolaze kući dva puta mjesečno odnosno u školi ostaju dvije nedjelje prije nego što se vrate kući.

Mještani sela koriste iste ove merdevine da jednom nedjeljnu idu do najbliže prodavnice i kupe potrebne namirnice.

Jedan od roditelja, tridesetogodišnji Čen Guji kaže da ustaje u 6 ujutro kako bi spustio niz liticu svoje 4 ćerke, ali i da bi pomogao drugoj djeci da siđu niz planinu na kojoj žive.

Nekada je putovanje do škole veoma teško uslijed kišnih i sniježnih vremenskih uslova, pa se često dešava da roditelju svoju djecu uopšte ne upisuju u škole iako su napunila 6, 7 godina.

Uprkos izolovanosti sela, u ovom naselju žive 72 porodice, koje se uglavnom izdržavaju od poljoprivrede. Najveća želja svih mještana jeste izgradnja puta, koji bi im mnogo olakšao život. Međutim, to se izgleda neće dogoditi.

“Glavni problem je što lako možemo da preselimo mještane sela u obližnji grad, ali bez njihovih farmi oni neće imati posla”, rekao je Ki Ke Jin Song, sekretar okruga Zhaojue.

“Mještani ovog sela imaju dobre resurse zemljišta i visok prinos usjeva. Izgradnja puta u selu bi košta 60 miliona juana, što se ne isplati jer ima malo ljudi u selu”, dodaje on.

Tagovi

Send this to a friend