Zanimljivosti

Najpopularnija kuća za odmor bukirana dvije godine unaprijed

Kula Klaver (Clavell Tower) je najpopularnija kuća za odmor u Velikoj Britaniji, koja je bukirana gotovo dvije godine unaprijed, ako vam se dopadne, možete da rezervišete termin tek od avgusta 2020. godine.

Rezervacije se otvaraju dva puta godišnje, a dosadašnja praksa je pokazala da je dovoljno svega pet minuta da se popune svi termini. I tako već deset godina.

“Spektakularna kula Klaver još je jednom najtraženija naša znamenitost, iako naša fondacija nudi smještaj u 199 impozantnih znamenitosti širom Velike Britanije”, rekao je predstavnik za javnost fondacije Landmark Trust, nakon posljednjeg uspješnog kruga rezervacija.

Toranj koji je inspirisao najpoznatije književnike poput Tomasa Hardija izgrađen je 1830. godine na litici u zalivu Kimeridž. Sa njega se pruža predivan pogled na dorsetsku obalu, a cijena vikenda u ovoj kuli iznosi oko 550 eura.

Gostima su na raspolaganju kupatilo, dnevni boravak i trpezarija na četiri etaže, a najljepše mjesto u tornju je kružni balkon s kojeg možete da posmatrate more.

Zanimljivo je da ga je Džon Rikards Klavel sagradio kao opservatoriju na litici, a upravo zbog toga toranj je bio u opasnosti. Naime, stijena je erodirala i postalo je sve izvjesnije da će se toranj urušiti. Kako se to ne bi dogodilo, prije deset godina premješten je kamen po kamen (njih 16.272) na sigurno područje.

Svaki kamen je fotografisan i numerisan, kako bi se nakon preslaganja našao na svom mjestu. Cijena premještanja kule iznosila je više od milion eura, a da je ostao na starom mjestu, urušio bi se u roku od pet godina. Predviđa se da sada može da izdrži čak 200 godina.

Tomas Hardi je ovdje boravio sa svojom prvom ljubavlju Elizom Nikols, dok je P.D. Džejms inspirisao da napiše roman “Crna kula” nakon što ga je prvi put vidjela 1973. godine.

Budući da se nalazi na veoma izolovanom mjestu, ova kula je pravi izbor za sve one koji žele da pošteno odmore od svega.

Send this to a friend