Zanimljivosti

Najuža ulica u Bagdadu široka samo 30 centimetara, duga 70 metara

Najuža ulica, široka samo 30 centimetara, smještena je u starom jezgru iračke prijestolnice Bagdada, prenosi Anadolija.

Nalazi se između kuća starih više od devet decenija u bagdadskom Kesreu. Lokalno stanovništvo ulicu zove “derbune”, što u prevodu znači “uska ulica”.

Duga je 70 metara, a postoji osam kuća čiji se izlazi nalaze u ovoj ulici. Kuće su stare, zanemarene i male što dodatno otežava život ljudi koji žive u njima.

Nijedno vozilo ne može ući u ulicu, a stanovnici sve stvari koje kupuju, a koje su potrebne za kuću, prevoze na biciklima ili nekim drugim ručnim prevozima. Međutim, nekada ni to nije dovoljno.

Jedan od vlasnika kuće u “najužoj ulici” Jasir Mutasar izjavio je da nisu u mogućnosti u kuću unijeti ili kupiti bilo koju vrstu namještaja.

“Kupio sam mašinu za veš, ali nisam je uspio dovesti do kuće. Satima sam čekao na početku ulice. Nakon toga sam je prodao nekome drugom”, ispričao je Mutasar.

Međutim, uprkos svim tim poteškoćama, u ovoj ulici živi već 35 godina. I Ebu Abdulah živi u ovoj ulici u Bagdadu. Prema njegovim riječima, problem je i kada neko umre.

“Ukoliko premine neko iz ulice sanduk preko krova prebacujemo do sporedne ulice i onda na groblje”, ispričao je Ebu Abdulah.

U ovoj ulici, dodao je, godinama zajedno žive suniti i šiitski Arapi.

Tagovi

Send this to a friend