Zanimljivosti Ruski par

Napravili kopiju egipatske piramide u svom dvorištu

Kada su Andrej i Viktorija Vakruševa odlučili da sagrade još jedan objekat na svom imanju u selu Istinka pored Sankt Peterburga, njihove komšije nisu puno obraćale pažnju na to.

Oni su, međutim, bili šokirani kada je projekat bio završen i u dvorištu Vakruševih se našla ni manje ni više nego prava piramida, napravljena po uzoru na egipatske piramide u Gizi.

Ovaj ruski par je oduvijek bio fasciniran civilizacijom drevnog Egipta. Andrej i Viktorija su nekoliko puta posjetili Gizu, kako bi svojim očima vidjeli poznate monumentalne piramide. Kada su se vratili u svoj zavičaj, oni su odlučili da u svom dvorištu naprave kopiju najveće, Keopsove piramide, naravno, manjih dimenzija. To je bilo prije godinu dana.

Danas se u njihovom dvorištu nalazi piramida visine 9 metara sa stranama dužine 13 metara. Kompletan materijal upotrijebljen za njenu izgradnju, prije svega beton, težak je čak 400 tona. Enterijer piramide još uvijek nije do kraja uređen, ali i sada je dovoljno interesantan za posjetioce koji su spremni da plate 50 dolara da bi proveli vrijeme u njenim odajama i meditirali. Kao i njen pandan u Gizi, i ova 19 puta manja piramida se djelimično nalazi ispod nivoa zemlje (9 metara), a u njoj se takođe nalazi i jedan sarkofag.

Andrej i Viktorija Vakruševa poslije završetka svoje piramide ne planiraju da stanu. Oni, naime, već sada prave nacrt za egipatski hram u svom dvorištu, koji će tunelom biti povezan sa piramidom. Njihov prvi susjed, Aleksandar Pustošinski, izjavio je da su muž i žena sa imanja pored njegovog „dobre komšije“ i da je njihov neobičan postupak inspirativan za sve ljude iz sela.

Da li to znači i da će drugi stanovnici ovog mjesta uskoro početi da prave piramidu u svom dvorištu? Ne bismo se kladili protiv toga.

Send this to a friend