Zanimljivosti njeni učenici ne mogu da učestvuju u online nastavi

Nastava od vrata do vrata: Nastavnica posjećuje učenike bez interneta i drži im časove

Shvativši da za vrijeme pandemije koronavirusa njeni učenici ne mogu da učestvuju u online nastavi, nastavnica Gamze Arslan iz istočne turske pokrajine Van odlučila je da napravi ono što sama može da bi im pomogla, počela je da ih obilazi lično u njihovim domovima.

“Mi imamo internet u školi, ali teško je održati nastavu jer brojne porodice najčešće nemaju internet u svojim domovima”, rekla je za televiziju Haberturk.

“Sada podučavam tako da idem od vrata do vrata, noseći sa sobom tablu.”

Svojim se učenicima vraća idućeg dana s novim zadacima kako bi se i lično uvjerila da su uradili domaći, ali pritom uvijek pazi na fizičku distancu, ispričala je.

Arslan je nastavnica u regiji Tusba, smještenoj u ruralnoj pokrajini Van na krajnjem istoku zemlje. O njenom radu pišu brojni turski mediji.

“Možda nema interneta, ali zato postoji nastavnica Gamze”, jedan je od naslova u medijima, a njene napore pohvalili su i lokalni funkcioneri.

“Oduševljeni smo što postoji alternativa u ovoj nemogućoj situaciji, alternativa osjećaju nemoći”, izjavio je za Haberturk regionalni čelnik ministarstva obrazovanja Mehmet Bakir Bedevioglu.

“Njeni su potezi istinski primjer žrtvovanja i, nadamo se, primjer dobre prakse”, dodao je.

Većina zemalja u svijetu već je otvorila vrata svojih škola, a Turska to planira da učini 21. septembra.

Send this to a friend