Zanimljivosti

Naučnici od lista spanaća napravili ljudsko srce

Nova studija, koja je objavljena u časopisu Biomaterials ponudila je novi način da poboljšamo vaskularni sistem koji je bio prepreka za tkivni inženjering.

Naučnici su već pravili ljudska tkiva u laboratoriji koristeći 3D štampu, ali je mnogo teže izgraditi male, nježne krvne sudove koji su ključne za zdravlje tkiva.

„Glavno ograničenje za tkivni inženjering je nedostatak vaskularne mreže, bez koje dolazi do izumiranja tkiva“, kaže koautor studije Džošua Geršlak, apsolvent na Politehničkom univerzitetu Vorčester u Masačusecu.

Budući da listovi spanaća imaju razgranatu mrežu žilica, koja podsjeća na mrežu kapilara, naučnici su došli na ideju da to iskoriste.

Rad je prije svega uključivao uklanjanje biljnih ćelija u laboratoriji, što je potom omogućilo da se napravi ram od celuloze.

Celuloza je biokompatibilna i ima veliku primjenu u regenerativnoj medicini, poput razvoja tkiva hrskavice, koštane srži i u zarastanju rana“, navodi se u studiji.

Kad su jednom pretvorili list spanaća u vrstu malog srca, prazan ram je spojen sa živim ljudskim ćelijama, tako da je na listu spanaća, među sitnim žilicama koje su simulirale krvotok, počelo da raste ljudsko tkivo.

Potencijalni cilj ove studije je da se obezbjedi zamjena oštećenog tkiva kod pacijenata koji su imali srčani udar ili pate od drugih kardio bolesti. Naučnici kažu da iste metode mogu da se koriste kod različitih vrsta biljaka kako bi popravile različita tkiva u tijelu.

Jedan od koatora studije Glen Gaudete napominje da im predstoji još mnogo posla, ali da su na dobrom putu.

Vjeruju da bi mnogi problemi u regenerativnoj medicini mogli da se riješe kada bi uspjeli da prilagode biljke koje se hiljadama godina uzgajaju, tako da mogu da se iskoriste za obnovu ljudskog tkiva.

Pogledajte video:

Send this to a friend