Zanimljivosti

Ne skidajte salce oko stomaka – korisno je!

Lindi Koen (28), nutricionistkinja i fitnes blogerka iz Sidneja, godinama se borila da skine nekoliko upornih kilograma na stomaku i kaže da je probala svaku moguću dijetu. Na kraju, naučila je da prihvati takav svoj izgled kada je shvatila kakvu ulogu ima salo.

“Imam mali sloj masti preko mišića. Svaki put kada pokušam da to skinem, moje tijelo se protivi. To je borba. Godinama sam pokušavala da skinem to salo svakom mogućom dijetom. Na kraju, shvatila sam da je sve u redu sa mojim tijelom i mojim metabolizmom. I možda, jednostavno, ne treba da ga skinem”, napisala je Lindi.

Lindi je ranije transformisala svoje tijelo skinuvši 20 kilograma, a sada je ponosno objasnila kako je to malo salceta na stomaku održava fit i zdravom.

“Taj mali višak održava balans mojih hormona, moje raspoloženje stabilnim i energiju visokom. Taj mali višak znači da mogu lako da regulišem svoju tjelesnu temperaturu i mogu udobno da sjedim zbog njegove mekanosti”, objašnjava nutricionistkinja.

“Ovaj, takozvani ekstra sloj, je ono što me grije noću i zbog čega lako zaspim. Održava me kada ogladnim. Štiti me da se ne razbolim. Izgleda da taj mali višak nije teret, kako sam ranije mislila, već ono što mi uliva sigurnost. Moje tijelo nije pokvareno”.

View this post on Instagram

THIS is what health looks like 💕 I’ve got cellulite on my thighs, stretch marks on my love handles (I got those too) and a stomach that’s hard beneath but it’s got a layer of undefined softness on top AND I am healthy and strong and energetic and I go to bed at night feeling at peace with myself. 💕 I don’t obsess over food or feel guilty for missing a workout anymore. My only exercise goal is to enjoy every workout… so exercise never feels like a chore to me. I end up doing it most days because I want to, not because I have to. And I eat healthily to feel good, not to ‘try and be good’. When I stopped trying to control everything I ate, I realised I naturally wanted to eat healthy food. Holy moly, it feels so good to be this comfortable in my skin and for health to feel like a choice, not a punishment. I have never felt so healthy and I’ve never been kinder to myself. This is what a healthy body looks like. And it doesn’t fit the stereotype of health (you know what I mean: lean, toned, perfect). 💕 So I say we redefine what healthy looks like. You do not have to have abs and perfect body to be healthy. Health isn’t a size. It’s is having the energy to do the things you love, feeling strong and feeling at peace with yourself. We have to redefine what health looks like and keep it Real, otherwise we will keep chasing and chasing and never even realise that we are enough. Health doesn’t look perfect and that’s the truth. I’d love to see what health looks like for you. Share your journey and your definition of health ❤️ #whathealthlookslike

A post shared by LYNDI COHEN (@nude_nutritionist) on

Koenova dalje kaže da ju je “voljelo i prije nego što je ona voljela njega i da ono nikada nije hteljo da se oslobodi tog sloja. Iako taj višak znači da nikada neću imati izvajane trbušnjake, to je mala cijena za energično, zdravo tijelo”.

Pored toga što je nutricionistkinja i fitnes blogerka, Lindi i zagovara pozitivan stav prema tijelu.

“Prihvatanje mog prirodnog oblika tijela i zdrave tjelesne težine bila je jedna od najzdravijih stvari koje sam u životu uradila. Shvatila sam da je ovo moja zdrava kilaža i da ne želim više da se borim protiv toga samo da bih se uklopila u nečiju ideju o tome kako zdravo tijelo izgleda. Ovo je za mene zdravo tijelo. Volim svoje slojeve”, poručila je ona.

Ova iskrena poruka došla je nekoliko mjeseci nakon što je Lindi svojim pratiocima na društvenim mrežama otkrila da ju je opsesija kilogramima dovela do emocionalnog prejedanja.

“Jela bih što manje i vježbala nekoliko sati dnevno. Kada bih došla kući, moja snaga volje bi oslabila i jela bih sve što nađem. Onda bih osjećala grižu savjesti zbog toga i taj začarani krug se ponavljao iz dana u dan”.

Nutricionistkinja kaže da čak i ako je skinula višak kilograma, i dalje je sebi nalazila mane i mrzjela ih je.

“Bila sam opsjednuta mršavljenjem, bez obzira na to koliko bih bila mršava, i dalje bih nalazila stvari na tijelu koje mrzim. Onda sam došla do tačke kada sam odlučila da ne želim više da živim tako”, iskrena je ona.

Tako je Lindi odlučila da pomogne sebi, ali i drugima, i da razbije stigmu o “zdravim” tijelima koje vidimo na društvenim mrežama, a zbog kojih su mnogi pod konstantnim pritiskom da smršaju.

“Kada pomislite na ‘zdrave’ zvijezde društvenih mreža, pomislite na djevojke sa savršenim tijelima koje nemaju nimalo masti – ne mislim da tako treba da izgleda zdravo tijelo”, kaže Koenova, dodajući da se na taj način pogrešno oblikuje mišljenje djevojčica.

“Želim da promijenim definiciju zdravog tijela i želim da znate da ne morate da izgledate kao model da biste bili zdravi”, zaključila je ona.

Send this to a friend