Zanimljivosti

Ne skidajte salce oko stomaka – korisno je!

Lindi Koen (28), nutricionistkinja i fitnes blogerka iz Sidneja, godinama se borila da skine nekoliko upornih kilograma na stomaku i kaže da je probala svaku moguću dijetu. Na kraju, naučila je da prihvati takav svoj izgled kada je shvatila kakvu ulogu ima salo.

“Imam mali sloj masti preko mišića. Svaki put kada pokušam da to skinem, moje tijelo se protivi. To je borba. Godinama sam pokušavala da skinem to salo svakom mogućom dijetom. Na kraju, shvatila sam da je sve u redu sa mojim tijelom i mojim metabolizmom. I možda, jednostavno, ne treba da ga skinem”, napisala je Lindi.

Lindi je ranije transformisala svoje tijelo skinuvši 20 kilograma, a sada je ponosno objasnila kako je to malo salceta na stomaku održava fit i zdravom.

“Taj mali višak održava balans mojih hormona, moje raspoloženje stabilnim i energiju visokom. Taj mali višak znači da mogu lako da regulišem svoju tjelesnu temperaturu i mogu udobno da sjedim zbog njegove mekanosti”, objašnjava nutricionistkinja.

“Ovaj, takozvani ekstra sloj, je ono što me grije noću i zbog čega lako zaspim. Održava me kada ogladnim. Štiti me da se ne razbolim. Izgleda da taj mali višak nije teret, kako sam ranije mislila, već ono što mi uliva sigurnost. Moje tijelo nije pokvareno”.

https://www.instagram.com/p/BiCE1gjn-CN/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Koenova dalje kaže da ju je “voljelo i prije nego što je ona voljela njega i da ono nikada nije hteljo da se oslobodi tog sloja. Iako taj višak znači da nikada neću imati izvajane trbušnjake, to je mala cijena za energično, zdravo tijelo”.

Pored toga što je nutricionistkinja i fitnes blogerka, Lindi i zagovara pozitivan stav prema tijelu.

“Prihvatanje mog prirodnog oblika tijela i zdrave tjelesne težine bila je jedna od najzdravijih stvari koje sam u životu uradila. Shvatila sam da je ovo moja zdrava kilaža i da ne želim više da se borim protiv toga samo da bih se uklopila u nečiju ideju o tome kako zdravo tijelo izgleda. Ovo je za mene zdravo tijelo. Volim svoje slojeve”, poručila je ona.

Ova iskrena poruka došla je nekoliko mjeseci nakon što je Lindi svojim pratiocima na društvenim mrežama otkrila da ju je opsesija kilogramima dovela do emocionalnog prejedanja.

“Jela bih što manje i vježbala nekoliko sati dnevno. Kada bih došla kući, moja snaga volje bi oslabila i jela bih sve što nađem. Onda bih osjećala grižu savjesti zbog toga i taj začarani krug se ponavljao iz dana u dan”.

Nutricionistkinja kaže da čak i ako je skinula višak kilograma, i dalje je sebi nalazila mane i mrzjela ih je.

“Bila sam opsjednuta mršavljenjem, bez obzira na to koliko bih bila mršava, i dalje bih nalazila stvari na tijelu koje mrzim. Onda sam došla do tačke kada sam odlučila da ne želim više da živim tako”, iskrena je ona.

Tako je Lindi odlučila da pomogne sebi, ali i drugima, i da razbije stigmu o “zdravim” tijelima koje vidimo na društvenim mrežama, a zbog kojih su mnogi pod konstantnim pritiskom da smršaju.

“Kada pomislite na ‘zdrave’ zvijezde društvenih mreža, pomislite na djevojke sa savršenim tijelima koje nemaju nimalo masti – ne mislim da tako treba da izgleda zdravo tijelo”, kaže Koenova, dodajući da se na taj način pogrešno oblikuje mišljenje djevojčica.

“Želim da promijenim definiciju zdravog tijela i želim da znate da ne morate da izgledate kao model da biste bili zdravi”, zaključila je ona.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend