Zanimljivosti

U ovoj ulici su crkva, džamija, sinagoga, hindu, sikhski i budistički hram

Put broj 5 nije tipično naselje u predgrađu Vankuvera u Kanadi – to je ulica koju zovu “nebeski autoput” jer je u njoj dom pronašlo.

Na ulici se mogu čuti propovijedi na engleskom, mandarinskom, arapskom, kantonskom, hinduističkom i pandžabi jeziku.

“Mislim da ne postoji nijedno drugo mjesto kao ovo”, rekao je Sanghera, član sikhski hrama, koji kaže da mu se sviđa ime “auto-put ka nebu” ili “nebeski auto-put”.

Od 2013. godine, Sanghera ohrabruje članove svih svetih mjesta da se svi zajedno sastanu jednom u nekoliko mjeseci.

“Tako je svima omogućeno spasenje kako bi razumjeli da nas mnoge stvari ujedinjuju”, rekao je Aba Brodt, direktor jevrejske škole u Ričmondu.

Veliko multikulturalno stanovništvo ovog grada odražava se ovdje, u ovoj ulici, kroz raznolikost egzotičnih hramova i vjerskih objekata koje sve podstiču na miran suživot. Oni koji posjete ovu neobičnu ulicu bivaju fasciniranim raznovrsnom kulturom, istorijom i arhitekturom.

Prije 20 godina, vlasti Ričmonda otvorile su poljoprivredno zemljište duž Puta broj 5, kako bi omogućio ljudima da grade crkve, škole ili druge zgrade za potrebu zajednica. Ideja je bila da se privuku lokalne crkve koje su postale premale za svoje vjernike.

Vjerske grupe počele su da na jeftinim zemljišnim cijenama grade velike zgrade, koje ne bi mogle da naprave u urbanim sredinama.
Tokom te dvije decenije, imigranti su se okupili u Ričmondu, otvarajući od vjerskih objekata do restorana. Danas, više od 60 odsto stanovnika ima kinesko ili južnoazijsko porijeklo.

Decenijama je ovaj dio bio uspavano, usputno predgrađe Ričmonda, u predgrađu Vankuvera, sve dok nije postalo “sveto mjesto više religija”.

Send this to a friend