Zanimljivosti

Neobični predjeli naše planete: Pet najčudnijih mjesta na svijetu

Predstavljamo vam pet bizarnih, ali fascinantnih mjesta na Zemlji, koja svojim pejzažima privlače pažnju turista, ali i naučnika.

1. Kapija pakla (Derveze, Turkmenistan)

Kapija pakla u Turkmenistanu je jedno od nekoliko mjesta na svijetu koje ljudi nazivaju ulazom ili vratima u pakao. U pitanju je krater prečnika 70 metara koji ne prestaje da gori od 1971. godine kad je i pronađen.

Ruski naučnici su željeli da prouče ovo područje misleći da su otkrili neiscrpno nalazište nafte. Naučnici su primijetili da postoje rezerve metana ispod zemlje. Međutim, slučajno je došlo do nesreće i čitava platforma za bušenje se srušila i stvorila krater koji gori i dan-danas.

2. Dugine planine (Peru)

Kad pomislite na Peru, Maču Pikču je najvjerovatnije prvo mjesto koje želite da posjetite. Međutim, ne bi trebalo da zaobiđete ni planine Vinikunka, jer predstavljaju jedan od najnevjerovatnijih pejzaža na Zemlji. Naziv Dugine planine su dobile zahvaljujući različitim, predivnim nijansama koje ih krase. Niko ne zna šta je prouzrokovalo boje duge na planinskim stijenama. Naučnici pokušavaju da pronađu objašnjenje otkad su ih otkrili, ali za sada nemaju previše uspjeha.

3. Zeleno selo (Kina)

Skriveno duboko u arhipelagu Šengsi u Kini nalazi se selo koje je potpuno nadvladala Majka Priroda. Nekada davno, ovo selo je predstavljalo uspješnu ribarsku zajednicu, ali kako su obližnji resursi počeli da se iscrpljuju, stanovništvo je bolji život tražilo na drugim mjestima. Promjena koju je donijela industrijalizacija u Kini samo je doprinijela migraciji. Ubrzo, čitava zajednica je napustila ovo selo. Kako je vrijeme odmicalo, priroda je progutala ovo selo, pa je tako danas, svaka struktura koju je nekad napravio čovjek pokrivena biljkama. Svaki prozor, vrata, pukotina je obavijena vinovom lozom i zelenilom što je selo pretvorilo u zeleni grad duhova. Ono što je još nevjerovatnje jeste da je bilo potrebno 50 godina za potpunu transformaciju ovog sela.

4. Nagoro (Japan)

Nagoro je malo selo u Japanu, a ono što ga čini bizarnim jeste činjenica da je naseljen lutkama u ljudskoj veličini. Kako je do toga došlo? Tsukimi Ajano se 2003. godine vratila u svoje rodno mjesto i primijetila da su stanovnici koju su nekad živjeli u ovom selu otišli ili umrli.

Tako se Tsukimi dosjetila i počela da pravi lutke u ljudskoj veličini, a danas, više od 350 “ljudi” stanuje ovdje i sve one predstavljaju bivše stanovnike ovog sela. Od ribolovca koji pokušava da upeca ribu do đaka u učionici i parova na klupama, sve lutke su postavljene tako da podsjećaju na nekadašnju ljudsku populaciju u selu. Nagoro je zaista jedno od najčudnijih i najljepših mjesta na Zemlji.

5. Krvavi vodopadi (Antarktik)

Glečer Tejlor na Antarktiku je dom veličanstvenog fenomena: iz njega se sliva tečnost koja liči na krv. Boja krvavocrvene vode je posljedica prisustva slane vode koja je dugo bila zarobljena unutar glečera. Budući da nije imala ikakvog kontakta sa kiseonikom ili sunčevim zracima, sadržaj soli se povećavao i nije se zamrzavao. Pukotine u glečeru su omogućile da slana voda izlazi, a kad bi kiseonik došao u kontakt s vodom, došlo bi i do promjene u crvenu nijansu, pa otud ovakav izgled krvavog glečera. Ovaj glečer je prvi put otkriven 1911. godine.

Send this to a friend