Zanimljivosti

Nije pio gazirano duže od 100 dana – rezultat ga je zapanjio

Koliko su zapravo gazirana pića loša po organizam, najbolje se vidi kad ih izbacimo iz korišćenja – u šta se uverio jedan jutjuber.

Džoel Vud je odlučio da provjeri može li potpuno izbacivanje gaziranih pića iz ishrane da dovede do značajne razlike u njegovom zdravlju.

Prije svog eksperimenta je pio i do dva litra dnevno dijetalnih gaziranih pića, a potom ih je potpuno izbacio, i to na više od tri mjeseca, prenosi Index.

Prvi dani su mu bili veoma teški, međutim Vud je na kraju rekao kako mu je puno lakše da živi bez takvih napitaka i da planira da nastavi da ih izbjegava.

Odvikavanje od te loše navike imalo je velike koristi, kako za novčanik tako i za njegovo zdravlje. Uštedio je značajnu količinu novca – oko tri dolara dnevno, odnosno gotovo 300 dolara ukupno. Osim toga, konzumirao je puno manje šećera.

Ispričao je kako je prvu krizu doživio već prvog dana, oko 13 sati. Drugi dan se osećao umorno i tromo, a do toga je vjerovatno došlo zbog nedostatka kofeina, koji je glavni sastojak mnogih gaziranih pića.

Ali nakon toga su stvari postale puno lakše – već sedmog dana primjetio je da ima više koncentracije. To ga je motivisalo da nastavi i da istraje u svom cilju. Na kraju druge nedjelje potreba za gaziranim pićima je nestala.

Bilo je trenutaka u kojima je suzdržavanje od takvih napitaka bilo jako teško. Najviše se mučio nakon treninga.

“Teško je kad sam stvarno žedan, a nakon treninga, kada osećam da mi je nivo šećera u krvi prilično nizak, čini mi se da moje tijelo žudi za najslađim čega se mogu sjetiti, a to su veštački zaslađivači”, rekao je.

Kod kuće je vrlo lako izbjegavao posezanje za gaziranim napitcima jer ih više uopšte nije ni kupovao, ali bio je u iskušenju kada god bi se našao u restoranu gdje su gazirana pića bila svuda oko njega. Ali, u takvim situacijama je posezao za mineralnom vodom.

Prvobitno je planirao da uradi izazov u trajanju od 30 dana, na kraju se odlučio produžiti ga na čak 109 dana, kako bi prvo gazirano piće mogao popiti tek na Božić. Završetak izazova je proslavio nazdravljajući upravo omiljenim gaziranim pićem, ali je priznao da je nakon svega ukus bio razočaravajuć.

 

4

avatar
1000
2
2
0
 
3
Iz prve rukePostarKontrolor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kontrolor
Gost
Kontrolor

Sve sto jedemo i pijemo je uglavnom vec unaprijed odredjeno medijskom kampanjom i licnim budzetom. Svako zna da je gazirano pice lose makar zbog nadimanja ako ne sto drugog ali lose jos mnog toga ali se uglavnom cuti. Pravi rat se vodi u prehambrenoj industriji i to je glavni uzrok sto skoro svi jedemo nezdravu hranu. Prava drzava stimulise proizvodnju… Više »

Iz prve ruke
Gost
Iz prve ruke

Natrijum iz gaziranih pića stvara ozbiljne probleme na zglobovima, pogotovo koljena. Ali, stvara i zavisnost, pa čovjek često izabere udobnost stalnog sjedanja.

Postar
Gost
Postar

Natrijum? Postoje neka slana gazirana pica?

Iz prve ruke
Gost
Iz prve ruke

Postar: U pravu si, u pitanju je fosfor. Ali je posljedica ista. Moj komšije je postao jedva pokretan, a potpuno se oporavio kada je prestao da pije gazirano.

Send this to a friend