Zanimljivosti

Nikšićanin ljubav i nacionalne motive utkao u figure od drveta i kamena

Bunari, stolice, stolovi, lampe, gusle… Sve te figurice od drveta i kamena godinama unazad pravi svojim vrijednim rukama Nikšićanin Veljko Đukanović, piše portal Onogošt.

Kako kaže talentovani Veljko, sve je počelo jer mu „đavo nije dao mira“.

“Još u osnovnoj školi imao sam afinitet prema slikanju, pa sam prešao na ovo. Sad se više i ne sjećam kako, bilo je prije oko deset godina. Popodne sam nakon posla počeo nešto da sastavljam, da se zanimam, a ujedno i da bi krenula neka zarada“, sjeća se on.

Ovo, kako kaže, radi mimo svog posla, više kao neki hobi, te stoga i ne stiže da pravi i osmisli figura koliko bi želio.

“Da ne idem na posao, stizao bih možda više da pravim, ali dovoljno je ovo zasad. Prodaje ima, ali nije baš na nekom visokom nivou da se može zaraditi“, priča nam Veljko.

On je svoje proizvode izlagao prvi put u decembru na Novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda, u društvu sina koji je, kako kaže, bio zadužen za prodaju. I bio je, ističe, zadovoljan komentarima kupaca, ali i koliko je uspio da proda.

Njegove proizvode, pored nacionalnih motiva, karakterišu i pristupačne cijene.

“Najviše ljudi komentarišu da su figure jako pristupačnih cijena. Da narod ima više novca, vjerovatno bi i prodaja bila bolja, mada ne žalim se. Izlagao bih i na drugim mjestima, recimo pod Ostrogom, ali su potrebne razne dozvole“, dodaje on.

Vremenom je pravljenje figurica za Veljka postala rutina, pa sve to ide brže nego u početku. Ranije je, kako kaže, pravio jednu figuru dnevno, a sada i više njih. Ipak, treba vremena da bi sve ispalo kako želi.

“Ne znam baš koliko vremena je potrebno za jednu figuru. Uglavnom pravimo više komada, pa sastavljamo djelove“, objašnjava on.

Iako su nacionalni motivi ono po čemu su njegovi radovi prepoznatljivi, kaže da je imao još neke predloge koje će vjerovatno usvojiti.

“Imali smo sugestiju od turističke organizacije da pravimo proizvode i sa motivima Nikšića. Zasad su nacionalni motivi tu, a sve naravno drvenarija i kamen u skladu sa motivom“, dodaje.

Od nedavno i zaljubljeni parovi mogu naći poklon za svog partnera u Veljkovoj ponudi.

“Skoro smo počeli da izrađujemo figurice sa motivima ljubavi. Bez toga ipak nije moglo, ja volim da kažem da se od ljubavi živi“, šaljivo završava on razgovor.

Send this to a friend