Zanimljivosti

Nišlija brine o 800 napuštenih pasa

Foto: Anadolija/Saša Đorđević

Prije deset godina Nišlija Saša Pešić je pored rijeke i na đubrištu pronašao 12 napuštenih štenaca. Zbrinuo ih je, ne sluteći da će taj događaj odrediti njegov životni poziv. Danas u azilu zajedno sa radnicima brine o 800 pasa spašenih sa ulice i od nesavjesnih vlasnika.

U početku je pse dovodio u kućicu koju je sam napravio, ali je već za dvije godine njihov broj dostigao 60 i bilo je potrebno veće sklonište dalje od naseljenih kuća. Saša ga je pronašao ispod nadstrešnice nekadašnjeg konjičkog kluba na gradskom zemljištu, u prostoru koji je iznajmljivao.

“I eto, posljednjih osam godina, malo po malo, stigao sam ovdje pošto psima na ulici uvijek treba pomoć. Povrijeđeni su, naročito štenci… Ja sam ih većinom sam skupljao, onda su vremenom ljudi vidjeli da je to kao neki azil, pa su počeli da ih donose i da ih ostavljaju ispred. Ubacuju pse i preko noći”, kazao je Pešić.

Foto: Anadolija/Saša Đorđević

Ovdje su sigurni, redovno dobijaju hranu, uvijek imaju čistu i svježu vodu, spavaju u čistim boksevima, po 8 sati dnevno slobodno šetaju. U “improvizovanom azilu” staraju se o tome da se svaki pristigli pas potpuno oporavi od povreda ili trauma, izliječi i vakciniše. Bilo rasni, ili mješanac, vlasnički ili ulični, svaki od njih ovdje dobija ljubav i pomoć.

“Sa psima se non-stop radi. Psi koji su zlostavljani na ulici se kroz određeno vrijeme ponovo socijalizuju, neki za mjesec dana, neki za tri mjeseca, pet mjeseci, zavisi koji stepen torture je prošao. Psi koji su bili mršavi i povrijeđeni, izliječeni su i lijepo uhranjeni” kaže Saša.

Da sve funkcioniše kako treba brine još osam radnika, a svi oni, kako tvrde, znaju ime baš svakom stanaru azila.

Foto: Anadolija/Saša Đorđević

“Svaki pas ima svoje ime, za svakog psa se zna karakter, za svakog znam gdje sam ga spasio i na koji način. Sve to jeste teško, ali krajnja nagrada je kad vidim psa, kog sam spasio od sigurne smrti, udomljenog, gdje uživa u svim kućnim uslovima, spava u krevetu, član je porodice”, kaže čovjek koji je do sada udomio 400 pasa.

Posebno je ponosan što je zlatnog retrivera Lea, kog je zatekao vezanog na lancu i oboljelog od parvoviroze, prvo uspio da izliječi, a zatim i da udomi, i to kod vlasnika fabrike za preradu ribe iz Belgije. Srećan je kada na fotografijama vidi da se Leo sada vozi u automobilu i jede najbolju ribu. Svakodnevno radi na tome da dom obezbijedi i ostalima.

Tagovi

9 Komentara na "Nišlija brine o 800 napuštenih pasa"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend