Zanimljivosti

Njegova garaža je muzej uspomena na Jugoslaviju

Izvor: ANADOLIJA/Aleksandar Jovanović

Iza limenih vrata jedne garaže u novosadskom naselju Liman, smještena je ostavština, artefakti jedne epohe kada je Jugoslavija postojala kao država. Ova vrata se ne otvaraju često, ali u Noći muzeja, riznica sjećanja na bivšu Jugoslaviju biće dostupna svim znatiželjnicima.

“Ovo je prostor Udruženja ‘Istorijski muzej Jugoslavije’. Udruženje je osnovano prije dvije godine i mi baštinimo predmete koji su proizvedeni i bili u upotrebi u vrijeme postojanja Kraljevine Jugoslavije i socijalističke Jugoslavije. Sada muzej broji više od 3.000 eksponata iz različitih oblasti života i rada, od kojih je dio prikazan ovdje, dok se ostatak, zbog manjka prostora, nalazi u drugom depou koji za sada nije vidljiv. Ipak, trudimo se da obezbijedimo jedan veći prostor, gdje će svi eksponati biti jedni do drugih i gdje će izložba dobiti jednu novu dimenziju”, rekao je za Anadoliju Zoran Janković, osnivač udruženja i kustos ovog neobičnog muzeja.

Izvor: ANADOLIJA/Aleksandar Jovanović

U aktivnom dijelu muzeja, koji je dostupan posjetiocima, nalazi se oko 1.000 eksponata.

“Trudio sam se da sakupim predmete iz više oblasti života i rada u Jugoslaviji, u raznim periodima njenog postojanja. Ovdje možemo da pronađemo predmete vezane za industrijsku ambalažu, željeznicu, poštu, izdavaštvo, automobilizam, bankarstvo i ostalo”, kaže Janković.

Zoran je od djetinjstva imao sklonost ka sakupljanju različitih predmeta. Prvo su to bile dječje igračke, potom vina i arhivska građa, da bi kasnije sve to preraslo u ovo što će posjetioci Noći muzeja drugu godinu zaredom moći da vide u jednoj od limanskih garaža.

Izvor: ANADOLIJA/Aleksandar Jovanović

Za sakupljanje predmeta iz perioda Jugoslavije odlučio se, kako priznaje, iz nostalgije, ali navodi da već duže vrijeme izučava fenomen ambalaže. Tvrdi da kroz ambalažu može da se sazna o društvu u kom je nastala, njenom autoru, pa čak i društvenim odnosima. Janković navodi da do eksponata dolazi na različite načine, od podruma i tavana do interneta, a dobar dio je i naslijedio iz porodice.

Na konstataciju da je malo atipično da se ovako vrijedna i bogata postavka nalazi u garaži, Zoran odgovara da se nada da će u bližoj budućnosti obezbijediti jedan prostor gdje će svi eksponati moći da budu izloženi jedni do drugih, gdje će moći da se prati priča od početka stvaranja Jugoslavije do njenog kraja. Među biserima ove izložbe nalaze se i predmeti sa Titovog broda “Galeb” i primjerci pune ambalaže iz socijalističkog perioda.

Izvor: ANADOLIJA/Aleksandar Jovanović

Tu su i Elanove skije, prva poslijeratna serija, ali i reklama za čuveni skijaški brend.

Kao prateća izložba, tu je i postavka oldtajmera, izuzetno očuvanih četvorotočkaša iz preioda SFRJ, među kojima je i Zoranov “fića”, koji je održavan tako da izgleda kao da je upravo izašao iz fabrike i sa kojim je prokrstario mnoge zemlje u kojima učestvuje na izložbama.

Naravno, bez Titove slike ova postavka nije mogla, a veliki uramljeni portret maršala Jugoslavije spašen je sa đubrišta.

Izvor: ANADOLIJA/Aleksandar Jovanović

U kolekciji koja čuva uspomenu na jednu veliku zemlju nalaze se i dva grba Jugoslavije, onaj prvi sa pet buktinja koji je usvojen u Jajcu na II zasjedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine, a koji je simbolizovao bratsvo i jedinstvo pet naroda, ali i onaj potonji sa šest buktinja koju je dobila Bosna i Hercegovina, i koji je bio aktuelan do tragičnog raspada Jugoslavije.

“Ovo nije muzej ideologije već lijepih uspomena, sjećanja i priča”, zaključuje Zoran Janković.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Podgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Svaka cast majstore…Jugo Jugo

Send this to a friend