Zanimljivosti

Njen gest vraća vjeru u ljude: Nepoznatom čovjeku donirala bubreg

Džesika Moris (30) hirurška tehničarka iz Kalifornije, surfujući po internetu naišla je na oglas vršnjaka iz San Franciska Dejvida Nekera, koji je hitno tražio bubreg. Tada je odlučila da mu pomogne, a taj gest oduševio je svijet.

Ona je putem grupe za donore bubrega na Fejsbuku došla do Dejvidovog oglasa, koji je bio u posljednjoj fazi otkazivanja bubrega i označio je sebe pod stavkom za umiranje. Vjerovatno bi ga takva sudbina dočekala, da je nije upoznao.

“Trebalo mi je malo vremena, to je više ličilo na ideju nego da ću stvarno donirati bubreg. Lako je reći, ali ne i uraditi. Bila sam prilično jasna kad sam upoznala Dejvida, vjerovatno je mislio da sam čudna. Bio je skeptičan, ali se nadao i čini mi se odbijao da se uzbuđuje”, rekla je Džesika, prenosi britanski portal “Metro”.

Proces donacije može da bude veoma težak jer se donatori ne podudaraju uvijek i treba im odobrenje za operaciju. Pacijenti na dijalizi često su uznemireni poslije dugih perioda traženja odgovarajućeg donora.

“Tek kad je dobio poziv iz bolnice Dejvid je shvatio da će mu se život stvarno promijeniti. Tamo sam vidjela njegovu drugu stranu.”

Inače, Dejvid od trećeg mjeseca života ima probleme sa bubrezima. Preživio je 27 operacija i dijagnostikovana mu je Kronova bolest prije nego što je otkriveno da mu bubrezi više ne funkcionišu. Oglas je bio posljednji pokušaj za pomoć.

Njihovo iskustvo oporavka dodatno je ojačalo vezu između njih dvoje i nadaju se da će zajedno izaći iz bolnice.

“Dejvid mi je postao kao brat. U bolnici sam osjećala kao da mi je brat blizanac. On će uvijek biti dio moje porodice i ja njegove. Ovo je najzanimljivije iskustvo mog života. Svi tražimo svrhu u životu i nikada ne možemo naći vrijedniju nego da budeš nečiji heroj”, zaključila je Džesika.

Send this to a friend