Zanimljivosti

Njih dvojica su vlasnici hotela: Vjenčaće se i usvojiti direktora

Poslije ovogodišnje odluke njemačkog Bundestaga da dozvoli “brak za sve”, vlasnici minhenskog hotela “Dojče ajhe” najzad će moći će da se vjenčaju.

Homoseksualni par Ditmar Holcapfel i Jozef Zatler ozakoniće 2018. četrdesetogodišnju vezu, ali to nije sve: oni takođe namjeravaju da usvoje direktora hotela Rodžera Bartu.

Hotel “Dojče ajhe” jedno je od najstarijih sastajališta homoseksualaca u Minhenu. Zidove restorana krase fotografije Fredija Merkjurija i reditelja Rajnera Vernera Fasbindera, koji je bio redovan gost u restoranu i čiji je partner Armin Majer tu i radio.

Holcapfel (60) i Zatler (63) preuzeli su hotel 1993, koji ima restoran, saunu i bar na krovu.

Godine 2013. Hocapfel se teško razbolio.

“Razmišljali smo šta da radimo, jer smo u godinama kada treba da razmišljamo kako da osiguramo budućnost”, priča on.

Na kraju krajeva, imaju više od 50 zaposlenih. Holcapfel ima rođake koji bi mogli da preuzmu posao, ali su bili premladi. Na sreću, imali su zaposlenog, koji je vrijedan, inteligentan i kompetentan, i koji im je, povrh svega, prirastao za srce.

“Sudbina nam je donijela Rodžera”, kaže Holcapfel.

Rodžer Barta je radio kao ekonomista u banci u Budimpešti. Kada je vidio dokumentarni film o Holcapfelu, Zatleru i njihovom stanu na krovu rekonstruisane bivše termoelektrane, poželio je da se zaposli kod njih.

On otkriva da je jedan od razloga što je želio da ode i činjenica da su u Mađaraskoj neprijateljski raspoloženi prema homoseksualcima, koji trpe uvrede i prijetnje, dok im je karijera pod znakom pitanja.

Prijavio se za posao recepcionera u minhenskom hotelu, da bi prvog januara 2012. počeo da radi. Vrlo brzo je stekao povjerenje vlasnika, ne samo kao stručnjak, već i kao čovjek. Kada se Holcapfel razbolio, imenovali su ga za direktora.

Poslije svega su odlučili i da ga usvoje, ali prije toga mora da dobije njemačkog državljanstvo.

Send this to a friend