Zanimljivosti

Novčanica sa tri prsta posvađala bivšu Jugu

Švajcarska narodna banka (SNB) u srijedu je predstavila novu novčanicu od 200 franaka koja će biti puštena u promet 22. avgusta.  Novčanica nije ni puštena u opticaj, a već je izazvala žučne rasprave među narodima iz bivše Jugoslavije koji žive u Švajcarskoj.

Naime, na novoj novčanici se nalazi simbol ruke s tri uzdignuta prsta što predstavlja srpski nacionalni pozdrav. Na društvenim mrežama su se razvile rasprave, a najglasniji u negodovanju su bili državljani BiH pa je Švajcarska narodna banka morala dati objašnjenje.

“Tri ispružena prsta na novoj novčanici od 200 franaka predstavljaju tri koordinatne ose – x, y, z. Oni označavaju prostornu dimenziju u kojoj se širi tvar, glavni element novčanice”, objasnila je Silvia Oppliger, portparolka Švajcarske narodne banke (SNB).

Dizajn nove novčanice naglašava znanstvene ekspertize Švajcaraca, a dio su naširoko nagrađivanog skupa novčanica ove male i bogate europske zemlje.

Naime, novčanica od 200 franaka samo je posljednja od nagrađivanih švajcarskih apoena koji su usvojeni u posljednje vrijeme. O nezadovoljstvu državljana BiH u Švajcarskoj su izvijestili i srbijanski mediji.

Pod tekstovima na portalima u Srbiji mogu se čitati komentari zadovoljstva, pa tako jedan piše: “Prelijepa novčanica. Kako se toga nisu sjetili u Srbiji… ”. Da za građane BiH motivi moraju biti pomno odabrani, govori i činjenica da su motivi na bh. novčanicama koje su prvi put izdane prije 20 godina za isti apoen štampani u dvjema verzijama za RS i FBiH. Tako su novčanice izdane u apoenima od 50 feninga (više nije u opticaju) do 200 KM.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Arhimedovina
Gost
Arhimedovina

Tamo đe napredni civilizovani svijet prepoznaje matematiku, nauku, odaje priznanje napretku, retardirana go.ve.da ispranih mozgova svojim ograničenim, ostrašćenim, primitivnim, podaničkim balkanskim mozgovima prepoznaju podjele i promovišu slijepu mržnju. U kakvom je šoku prosječni Švajcarac, iz zemlje sjedišta CERN-a, kad se sudari sa logikom prosječnog Balkanoida!

Strijelac
Gost
Strijelac

Tri prsta, šovinistički pozdrav Srba, ali kad Hrvati skandiraju: “Za dom spremni!” – to ih nervira. Čudan neki svijet.

Don Bakić
Gost
Don Bakić

Brojka tri nema veze sa “šovinizmom”, već sa svetim trojstvom, i nije ekskluzivitet samo Srba, međutim ZDS, je bio pozdrav koji je nastao u NDH, i bio njezin službeni pozdrav. Interesantno je da se na nekim slikama može vidjeti da se i ustaše zaklinju držeći tri prsta u zraku, a pri primopredaju dužnosti kardinal Kuharić je tri puta poljubio biskupa… Više »

xxy
Gost
xxy

Ovo nema nikakve veze sa Srbima nego paranoicni Bosancerosi iz mrznje pricaju gluposti.

amo
Gost
amo

Tri prsta nisu srpski nacionalni znak,nego pozdrav Musolinijevih fasista.

Tra la la
Gost
Tra la la

I hitlerovih

Fileopg
Gost
Fileopg

lencovo pravilo tri prsta desne ruke…

podrumar
Gost
podrumar

Aaaa od kad su 3 prsta znak za srbe?
Ti crni srbi ne znaju da je nastao 9.3.1991.

zar ga prvo nijesu koristili nacisti u ustse

xxy
Gost
xxy

Bosnjaci se bune to njima objasni da nema veze sa Srbima.

marius
Gost
marius

Kako dobra novcanica. Duplo je bolja no ona od 100 franaka !

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Toop novcanica..

Zar ne
Gost
Zar ne

Nekima smeta i ovaj krst na novcanici i uopste na svajcarskoj zastavi!

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Dobra je za smrkanje 😃👍💃

vesko nk
Gost
vesko nk

Slijepci ja vidim svih 5 prsta desne ruke od kojih 3 čine koordinate i ništa više.A budale vide ono što samo oni u svojoj uobrazilji vide.Ludaci.

Libe
Gost
Libe

Ovaj treci se se malo nakrivio put nekoga

Srpko
Gost
Srpko

Cio svijet uvidja da su Srbi nebeski narod. Vjecna da nam je majka Srbija.

Doktor
Gost
Doktor

U cast svih pravoslavaca koji su podigli kredit u svacarskim francima.

Johan
Gost
Johan

Samo da razjasnilo šta znače ,,tri prsta”.
Kažiprst,cackanje nosa, palac da se potpisete ili pismenost a srednji prst natalitet.
Ovo važi za Švicere jer su u sve tri stvari ptofulali 😁.

Send this to a friend