Zanimljivosti posebna vrsta

Nove teorije: Ko su zaista bili hobiti?

Naučnici iz japanskog Nacionalnog muzeja prirode i nauke utvrdili su da su Homo floresiensis ili “hobiti” bila posebna vrsta, a ne deformisana ljudska bića, kako se ranije mislilo.

Rezultati analiza zuba skeletnih ostataka starih 18.000 godina u suprotnosti su sa teorijom da su “hobiti“ bili deformisana moderna ljudska bića.

Zubi Homo floresiensisa pokazuju mješavinu primitivnijih odlika viđenih kod ranih hominida, ali i naprednije karakteristike viđene kasnije kod hominima.

Naučnici vjeruju da su „hobiti“, koji su dobili nadimak po likovima iz Tolkinovog “Gospodara prstenova”, bili niski rastom jer su se vjerovatno zbog neke vremenske nepogode ili katastrofe „zaglavili“ na ostrvu Flores u Indoneziji.

Njihov stručni naziv je Homo floresiensis, a smatra se da vode porijeklo od praistorijskih vrsta čovjeka, kao što je Homo erectus.

Oni tvrde da se tu radi o „ostrvskom efektu“, koji se događa kada populacija evoluira u ograničenom okruženju.

Naučnici su ovo zaključili na osnovu analiza zuba „hobita“, što ih je navelo da zaključe da se radi o jedinstvenoj vrsti. Oni pretpostavljaju da su se oni kroz duži vremenski period smanjili sa visine od 1,65 metara na 1,1 metar.

Naučnici kažu da su „hobiti“ došli do Floresa prije oko milion godina, kada je taj put mogao da se pređe kopnom. Međutim, kasnije tokom vjekova, nivo vode je porastao i odsjekao ostrvo.

Vođa istraživačkog projekta Jusuke Kaifu iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke rekao je da su se moderni ljudi miješali sa azijskim homo erectusom, ali u manjem obimu.

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
PedjaZoroTakiGaga
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoro
Gost
Zoro

Bravo gaga

Gaga
Gost
Gaga

Ne znam ko su bili hobiti, ali znam da su srbi bili prije njih.

Taki
Gost
Taki

Hahahaha

Pedja
Gost
Pedja

U to ime otvaramo pivo .

Send this to a friend