Zanimljivosti

Novi hit: Umjesto kokaina, ljudi šmrču čokoladu!

“Coko Loko” je čokoladni prah za ušmrkavanje. U njemu je mješavina kakao praha i sastojaka koji se obično nalaze u energetskim pićima. Kako piše New York Post, korišćenje ovog praha je legalno, u njemu nema droge, iako na brzinu obnavlja energiju.

Doktori su zabrinuti i ističu da nije bezbjedno šmrkati čokoladu.

“Coko Loco” je napravio 29-godišnji Nik Anderson, koji je vlasnik firme Legal Lean. Njegov proizvod je okaraktersian kao sigurnija, legalna verzija sirupa za kašalj koji je u Americi poznat pod imenom “purple drank”, a čija uloga je da oslobodi od stresa i opusti mozak.
Za razliku od tog sirupa, “Coko Loco” ima potpuno drugačiju namjenu. Uz kakao prah, on sadrži i ginko bilbou, taurin i guaranu. Kada se ušmrče, korisnik osjeti brz priliv energije koji traje pola sata do sat. U organizmu se podiže nivo endorfina, navodno bez posljedica.

Čokolada za šmrkanje nije nov fenomen. Evropski klaberi četo koriste sirov kakao kao alternativu težim stimulansima, a belgijski proizvođač čokolade Dominik Persun je 2007. izazvao velike polemike kada je lansirao spravu za ušmrkavanje kakao praha.
Ljekari upozoravaju da taurin i guarana podižu krvi pritisak i izazivaju pojačano lupanje srca, a ističu i da kada se ovi sastojci unose direktno kroz nos, posljedice mogu biti značajne.

Proizvod nije odobren od strane američke komisije za hranu i ljekove jer još nisu sigurni kako da ga okarakterišu. Cijena kutije Coko Loco u Americi je 24,99 dolara.

Send this to a friend