Zanimljivosti

Ona je najstarija osoba na svijetu, dugovječnost pripisuje teškom radu i vjeri

Vajolet Braun sa Jamajke, koja je 10. marta napunila 117 godina, postala je najstarija osoba na svijetu poslije smrti svoje vršnjakinje, Italijanke Eme Moreno.

“To je ono što mi je Bog dao, tako da to moram i da prihvatim – dug život”, rekla je Vajolet Braun iz Duanvejla na zapadu Jamajke.


Kao tajnu svoje dugovječnosti navodi težak rad cijelog života. Naime, većinu svog života provela je radeći na poljima šećerne trske u blizini svoje kuće. Dugovječnost pripisuje i vjeri u Hrista. Kaže da je u crkvu išla redovno i u molitvi provodila mnogo vremena. A u ishrani je izbjegavala svinjetinu i piletinu.

O njoj brine dvoje staratelja, a većinu svog vremena provodi u kući sa sinom koji ima 97 godina. Iako je napunila 117 godina, Vajolet može i dalje sama da sjeda u fotelju i iz nje ustaje, a u stanju je i da pomalo pješači. Ima problema sa sluhom, ali to joj ne smeta da brzo odgovara na pitanja o svom životu i porodici.


Robert Jang iz Gerontološke istraživačke grupe, volonterskog udruženja koje se bavi najstarijim ljudima na svijetu, vjeruje da je Vajolet Braun najstarija osoba na planeti sa kredibilnom dokumentacijom o datumu rođenja. Jang objašnjava da su njenu krštenicu izdale britanske vlasti koje su u to vrijeme upravljale Jamajkom.

Premijer Jamajke čestitao je na Tviteru rođendan Vajoleti Braun, ali Ginisova knjiga rekorda za sada odbija da je proglasi za najstariju osobu na svijetu uz obrazloženje da istražuju dokumentaciju nekoliko kandidata za tu titulu.

Send this to a friend