Zanimljivosti

Ova neobična zgrada na obali mora je zapravo najljepši javni toalet na svijetu

Pri izgradnji javnog toaleta uglavnom se misli na funkcionalnost, dok je dizajn sporedna stvar. To pak nije slučaj s toaletom za javnu namjenu koji je prošle godine izgrađen na ruti Helgelandskysten, a koja putnike upoznaje s čarobnih 433 kilometara kroz Norvešku između Holma i Godøystraumena.

Zgradu kod Ureddplassena u Gildeskåluna sjeveru ove evropske zemlje dizajnirao je arhitektonski biro Haugen/Zohar iz Osla, a ima oblik talasa pa se savršno uklapa u okolinu i ima savršen pogled na more. Mnogi ga nazivaju i najljepšim javnim WC-om na svijetu.

Osim zgrade od betona i stakla tu je napravljena terasa kao i amfiteatar za proučavanje okoline. Turisti ovdje najčešće dolaze kako bi promatrali polarnu svjetlost u zimu, i ponoćno sunce u toplijem dijelu godine.


Norveška ima18 takvih lijepih ruta koje su napravljene da bi pomogle pojedincima da istraže zemlju kopnenim putem. Ovo pak nije jedini javni toalet koji je privukao pažnju. Zgradu javnog WC-a na ruti Aurlandsfjellet je internetski portal DesignCurial 2015. godine proglasio najboljim javnim toaletom.

Send this to a friend