Zanimljivosti

Ovo je prava Alisa u zemlji čuda

Britanski pisac, matematičar i fotograf Luis Kerol inspiraciju za “Alisu u zemlji čuda” našao je u djevojčici Alis Lidel.

U aprilu 1856, tada 24-godišnji Čarls Džonson, koji će kasnije uzeti pseudonim Luis Kerol, upoznao je Alisu i njene sestre dok su se igrale u bašti. Kasnije je u svom dnevniku zapisao da je taj datum imao posebno značenje.

U julu 1862. pisac se ukrcao na brod od Oksforda do Godstona sa tri ćerke svog prijatelja Lidela, osmogodišnjom Edit, 10-godišnjom Alis i 13-godišnjom Lorinom.

Tokom plovidbe je zabavljao djecu i izmislio priču s čudnim likovima. Alisu je učinio glavnom junakinjom, piše “Gurdian”.

Istoričar Martin Gardner je 1960. objavio “Bilješku o Alisi”. Primijetio je da je Kerol imao mnogo djevojčica prijateljica, ali Alisa je bila drugačija od svih.

“Od tvog vremena sam imao dosta dječijih prijateljstava, ali sva ta djeca su bila nešto drugo”, napisao je u pismu pošto se Alis Lidel udala.

Piščeva fascinacija mladim djevojčicama navela je biografe da istraže vrstu odnosa koje je imao s djecom o kojoj je pisao, fotografirao ih i slikao. Većina njih su imale od 10 do 15 godina. Iako je većina Kerolovih fotografija nestala, više od 50 odsto preostalih radova su aktovi ili poluaktovi djece. Ima onih koji su sugerisali da je to dokaz da je Luis bio pedofil, a prije smrti je napisao: “Djevojčica od 12 godina je moj ideal ljepote.”

Ipak, tokom Viktorijanskog perioda nije bilo neobično da slike gole djece budu na razglednicama, rođendanskim čestitkama i umjetničkim djelima. Djeca su smatrana za nevina bića. Ove ilustracije nisu imale seksualnu konotaciju, već su ukazivale na čestitost i čistotu.

Godine 1863. nešto se desilo sa Džonsonom i porodicom Lidel, što je oštetilo njihov odnos na duže. Uprkos tome, sa djecom se viđao skoro svaki dan. Djevojčice nisu znale šta je prouzrokovalo razdor, ali Džonson se prestao družiti s njihovim roditeljima na nekoliko mjeseci.

Send this to a friend