Zanimljivosti Žive u Južnoj Americi

Patuljasti marmoseti, najmanji majmuni na svijetu

Patuljasti marmoseti ili patuljasti majmuni (Cebuella pygmaea) su najmanji majmuni na svijetu. Mogu narasti od 14 do 16 cm, a teški su svega 140 grama (mužjaci) i 120 grama (ženke). Zbog svoje veličine i simpatičnog izgleda dobili su više nadimaka, a najpopularniji su: mono de bolsillo (“džepni majmun”), leoncito (“mali lav”).

Nastanjuju Amazonske kišne šume u Kolumbiji, Ekvadoru, Boliviji, Peruu i Brazilu. Budući da su maleni, mogu se popeti na veoma visoko drveće i na vitkim granama pronaći neiskorišćene izvore hrane. Patuljastog majmuna obični prolaznik lako može pomiješati sa vjevericom.

Hrane se prvenstveno smolom iz stabla, do koje dolaze dubljenjem rupa u stablima kako bi stvorili stabilan protok. Ovaj proces može biti vrlo dugotrajan zbog čega i troše većinu dana praveći rupe u stablima. Takođe, jedu voće, nektar, i male životinje poput insekata i pauka.

Patuljasti marmoseti žive u društvenim skupinama od dvije pa do devet jedinki, gdje jedino dominantna ženka ima pravo da se pari, a svaki drugi član grupe ima zadatak da joj pomogne da odgoji mlado. Kada potomci dostignu zrelost, oni ili ostanu u svojoj rodnoj grupi ili je napuste kako bi se priključili novoj.

Jako je česta pojava da Patuljasti marmoseti rode dvojajčane blizanace – šanse da se to desi su čak do 70 posto!

U divljini ovi simpatični, najmanji majmuni na svijetu, žive oko 11-12 godina, dok u zoološkim vrtovima mogu doživjeti i 20 godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Homosapiensi smo najveći majmuni, veći čak i od gorile.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Isti pipun

max
Gost
max

Ne vrijeđaj ova ljupka stvorenja!

Send this to a friend