Zanimljivosti

Pet koraka do fotografije kao iz časopisa

San svakog zavisnika od dobre fotke jeste da mu fotka uspije iz prve i da izgleda fantastično bez obzira na doba dana. Ali, nije poenta samo da škljocate aparatom ili telefonom. “Fora” je da svaka vaša fotografija bude kao iz časopisa. Za to vam je potrebno nekoliko pravila sa Klubprivilegija:

OBRATITE PAŽNJU NA OKOLINU

Gdje god da se nalazi, dobar fotograf uvijek osmotri prostor i pogledom hvata zanimljiv kadar, pa tek onda i objektivom. Kad ga pronađete, pokušajte da fotkate tako što ćete se poigravati osvijetljenjem i promjenom uglova.

PRONAĐITE FOKUS

Postoji li neki detalj, predmet, oblik ili boja koji su vam privukli pažnju? Odlično! Neka se nađu u fokusu vaše fotografije, a pozadinu zamutite i eto vam umjetničke fotografije.

KOMPOZICIJA I PRAVILO TREĆINA

Ovo vam pomaže da to što fotografišete istaknete na najbolji način. Dok posmatrate ekran kamere, samo preko njega zamislite mrežu koja sliku dijeli na devet jednakih djelova: dvije horizontalne i dvije vertikalne linije. Ovo olakšava kadriranje, a ukoliko vam se najvažniji elementi kompozicije nađu na mjestima presjecanja linija, fotografija će biti dinamičnija i samim tim i zanimljivija.

PRAZAN PROSTOR

Kada je predmet fotografisanja u pokretu, u kadru ostavite više prostora na strani ka kojoj se kreće. Fotografija sa ovom tehnikom izgleda prirodnije, a posmatrač može da doživi kretanje subjekta.

UMJETNOST JE SLOBODA

Poenta je da uhvatite detalje, da tražite ljepotu u prirodi, u prostoru, a kada je pronađete, škljocajte i škljocajte.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend