Zanimljivosti

Pogledajte futrističke ideje kako će izledati život na Marsu

Mars

Gotovo svaki dan neko u svijetu se bavi crvenom planetom Mars. Počev od nove NASA sonde “InSight” lansirane početkom maja, preko planova Ilona Maska i njegovog “Space X” o izgradnji ljudske kolonije, pa do naučnika i astronoma koji su koji su nedavno otkirli postojanje je vode na “crvenoj planeti”.

Nedavno je završen i konkurs na kojem je od zainteresovanih timova širom svijeta traženo da osmisle i prikažu u 3D štampi naseobine u kojima bi ljudi, jednoga dana, mogli da stanuju na Marsu.

“Marsovske kuće”, napravljene tehnikom trodimenzionalne štampe, osmišljene tako da mogu da budu izgrađene na licu mjesta, uz minimalne resurse koji moraju biti dopremljeni sa Zemlje. Svi objekti moraju da obezbijede siguran boravak ljudi na Marsu, ili čak na Mjesecu.

Takmičenje je počelo 2014. godine.

Nakon odabira pet finalista, svi su ušli u sljedeću fazu, u kojoj će morati da dokažu izvodljivost svojih rješenja, prvo putem softvera, a kasnije i u stvarnim uslovima.

Od 18 prijavljenih timova, pet će podijeliti nagradu od 100.000 dolara za svoja inovativna rješenja. Oni će morati da izgrade modele svojih naseobina u razmjeri 1:3. Najbolji tim će, na kraju, dobiti nagradu u ukupnom iznosu od dva miliona dolara.

Pogledaje u ta nagrađena rješenja i odaberite favorita!

1. “Tim Zopherus”, Arkanzas

2. “AI. SpaceFactory”, Njujork

3. “Kahn-Yates”, Misisipi

4. “SEArch+/Apis Cor”, Njujork

5. Univerzitet Nortvestern, Ilinois.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Autsajder
Gost
Autsajder

Reality Check je bi prije par mjeseci kad se ispostavilo da cijeli svijet jedva može da spasi dječake iz pećine u Tajlandu, a uz sve planiranje i novac je i tamo bila jedna ljudska žrtva. Ali, u redu je urnisati zemlju, jer ćemo se svi preselit na Mars. Kako da ne, ova planeta je jedino što imamo, a kako smo… Više »

brko mali
Gost
brko mali

nista dokle baca I tomo ne naprave neku zgradurinu na mjesec, a mogao bi I buric da im pripomogne da ga izbetoniraju

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Jeftinije nam je i bolje da sacuvamo ovo sto imamo..

44debilanaCDMu
Gost
44debilanaCDMu

I ovo im je život samo lud da napustiš zemlju da bi živio na mesecu !!! Nikad ovo nebi prifatio bolje i umrijet nego živjet zatvoren u 3D kućicama !! Glupost .

Send this to a friend