Zanimljivosti

Povezali se sa ostatkom svijeta, pet godina prokopavali jedan kilometar

Kinesko selo Guoliang decenijama je imalo veliki problem. Visoko u planinama Taihang, jedini put do njega su bile strme stepenice.

Oko 350 stanovnika ovog izolovanog mjesta godinama je molilo nadležne da izgrade put koji bi ih povezao sa ostatkom svijeta.

Pošto niko nije uslišio njihove želje, odlučili su da stvar uzmu u svoje ruke.

Prvo su prodali stoku kako bi sakupili novac i sve što im je potrebno za radove. Potom su izabrali 13 najvještijih i najsnažnijih muškaraca koji su, iako nisu bili inženjeri, obavili nevjerovatan zadatak.

U stijeni su prokopali tunel, a imali su samo ručne alate poput čekića, strpljenje i upornost. U najtežim fazama rada, napredovali su samo jedan metar na svaka tri dana.

1977. godine, 5 godina poslije početka radova, mještani su prokopali 1,2 kilometra tunela, 5 metara visokog i 4 metra širokog. Za saobraćaj je otvoren 1. maja 1977. godine.

Svakako, to je bio veoma opasan posao. Jedan radnik je poginuo tokom gradnje, a sam put je dovoljno širok samo za saobraćaj koji bi se odvijao vrlo polako i pažljivo. Mimoilaženje vozila je veoma rizično.

Iako je prvobitna namjera bila da se seljanima obezbijedi prečica i olakša život, selo je sa ovim tunelom postalo i prava mala turistička atrakcija.

Danas tu postoje odmorišta i hoteli za putnike i planinare, ali pristup nije uvijek povoljan.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boban
Gost
Boban

Koliko bi im trebalo vremena da zavrse put u Donju Goricu

eko
Gost
eko

Put Plužine -Šćepan Polje niko ne pominje ,a mnogo je gori od Platija.

DECART
Gost
DECART

IMAMO I MI JAKO SLICNO… KANJON MORACE

Send this to a friend