Zanimljivosti Vršili bizarne eksperimente, ubijali ljude

Priče o najstrašnijim doktorima u istoriji

Doktori su ljudi koji pomažu onima koji su bolesni. Iako većina njih upravo to i čini, kroz istoriju smo vidjeli i potpuno suprotnu krajnost. Zlo u ljudskoj formi, u bijelom mantilu i sa doktorskom titulom.

Upoznajte neke od najgorih doktora svih vremena…

Valter Friman

Dr Friman je bio neurolog koji je diplomirao na Jejlu i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji. Iako svoje pohode nije započeo sa lošim namjerama, Friman je postao jedan od najzloglasnijih doktora nakon što je izvršio preko 3500 lobotomija.

On je u svoje vrijeme bio slavan jer je uspješno “lječio” pacijente, ali mu metode i nisu baš slavne. Lobotomski zahvat koristio je kuhinjski razbijač za led, a u jednom danu bez pomoći hirurga je znao izvesti i 20 lobotomija. Čak je dopuštao i medijima da posmatraju njegove zahvate, a jedan takav je završio sa smrću pacijenta, nakon što je razbijač leda ‘skliznuo’ u mozak. Vjerovali ili ne, Frimena nije omela smrt pacijenta pa je nastavio sa operacijom.

Karl Klauberg

Klauberg je bio jedan od mnogih doktora koji su sprovodili eksperimente u nacističkim koncentracionim logorima, a posebno u Aušvicu. Postao je nacista 1933. godine, a 1942. godine, prišao je Hinrihu Humleru i predložio eksperimente u vezi masovne sterilizacije žena. Himler je odobrio plan i dodjelio Klaubergu Blok broj 10 u logoru.

On je očajnički želio da pronđe jeftin i jednostavan način za sterilizaciju žena. Često je koristio kiselinu koju je ubrizgavao direktno u maternicu. Oštećene jajnike je uklanjao iz žena, a zatim ih slao u Berlin na dalja istraživanja. Ponekad su pacijenti bili ubijeni kako bi se mogla vršiti obdukcija nad njima. Pretpostavlja se da je radio svoje bizarne eksperimente na oko 300 žena. Na kraju je uhapšen, pušten, pa ponovno uhapšen, ali je umro prije suđenja.

Herold Šipman

On je jedini britanski doktor u istoriji koji je proglašen krivim za ubistvo svojih pacijenata. Mnogi ga smatraju za najgoreg serijskog ubicu u istoriji. Bio je osuđen za ubijanje 218 ljudi, ali je stvarni broj mogao biti dvostruko veći, jer se neke od žrtava nisu mogle identifikovati.

Godine 1974. godine postao je doktor opšte prakse u Zapadnom Jorkširu, a godinu dana kasnije je otkriveno kako krivotvori recepte za petidin za ličnu upotrebu. Bio je kažnjen, ali nije izgubio radnu dozvolu. Mnogo njegovih pacijenata je umrlo uglavnom od diamorphina (medicinski izraz za heroin), a na kraju je konačno pokrenuta i istraga protiv njega. Osuđen je na doživotnu robiju, a 13 Januara 2004. godine se objesio u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Širo Iši

Iši je bio japanski mikrobiolog i doktor. On je bio general-pukovnik Odjeljenja 731, jedinice za biološki rat za vrijeme Drugog kinesko-japanskog rata. Uprkos tome što je bio poznat kao agresivan i sebičan, Iši je bio odličan u školi i zbog toga stacioniran u Prvoj vojnoj bolnici u Toijku.

Godine 1942, počeo je vršiti testove biološkog ratovanja uz pomoć bombi, vatrenog oružja, i drugih metoda. Testirao je bacile na kineskim ratnim zarobljenicima, kao i na civilima. Takođe je koristio svoja oružja i na bojnom polju. Iši je odgovoran za užasne smrti nekoliko desetina hiljada ljudi. On je takođe radio i druge bizarne eksperimente na ljudima kao što su prisiljeni pobačaj, simulacije srčanog udara, moždanog udara, hipotermije, smrzavanja…

Jozef Mengele

Njemački SS oficir i nacistički doktor, vjerovatno je najpoznatije ime na ovom popisu. Poznat kao “Anđeo Smrti” ili čak “Prelijepi Đavo”, Mengele je bio glavni doktor zadužen za određivanje koji zatvorenici su mogli raditi kao prisilni radnici, a koji su bili previše slabi – i koje treba ubiti.

Ne samo da je Mengele izabrao sudbinu milona ljudi, on je bio naširoko poznat po svojim bizarnim ljudskim eksperimentima. U Aušvicu, Mengele je bio vrlo zainteresovan za učenje o nasljeđivanju gena, a često je radio eksperimente na identičnim blizanacima. Navodno bi uzimao po deset blizanaca, uspavao ih, a zatim ih ubijao hloroform i secirao kako bi uporedio tijela. Takođe je uradio eksperiment sa dvije bliznakinje koje je zašio pomoću njihovih vena kako bi stvorio spojene blizance. Osim tih eksperimenata, izvodio je pokuse kako promijeniti boju očiju ubrizgavanjem pigmenta u šarenicu, amputirao udove i pokušavao ih vratiti, kao i sterilizaciju žena.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
SmrtFasizmu
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SmrtFasizmu
Gost
SmrtFasizmu

Sto je ovo , promocija nacista u zadnje vrijeme 😂? Korisnija informacija bi bila kolko jabuka godisnje proizvede turkmenistan nego ovo.

Send this to a friend