Zanimljivosti

Prodao istetovirana leđa kolekcionaru, kada umre, biće uramljena

Tim Štajner (40) prodao je svoja istetovirana leđa njemačkom kolekcionaru umjetnina. Ugovorom je predviđeno da mu koža bude skinuta sa tijela i uramljena kada umre, a do tada će boraviti u galerijama i izlagati svoju tetovažu, piše BBC.

“Umjetničko djelo je na mojim leđima, ja sam samo tip koji ga nosi”, kaže Štajner, bivši menadžer u jednom studiju za tetoviranje.

Na njegovim leđima je nacrtana Devica Marija koja je okružena tradicionalnim motivima tatu majstora – meksičkom lobanjom, ružama, japanskim koi ribama, cvjetovima lotosa, kao i lastama i sunčevim zracima koji izbijaju iz oreola.

Autor je belgijski umjetnik Vim Delvoje, poznat po mnogim djelima savremene umjetnosti, ali i po kontroverznom tetoviranju svinja, a Štajner je u kontakt sa njim stupio preko djevojke.

Tatu majstor je tražio nekoga ko želi da nosi njegovo djelo na leđima, a Štajner je odmah pristao.

Kako ja to vidim, u pitanju je ultimativna umjetnost. Tatu majstori su nevjerovatni umjetnici koji nisu priznati u savremenom umjetničkom svijetu. Slikanje na platnu je jedna stvar, ali slikanje na koži iglom je nešto potpuno drugačije”, kaže Štajner.

Delvoje je na Štajnerovim leđima radio 40 sati, a djelo koje nosi ime TIM prodato je za 150.000 eura Riku Rajnkingu 2008. godine. Trećina je otišla Štajneru, a dvije trećine Delvojeu.

“Moja koža pripada Rajnkingu. Moja leđa su platno, a ja sam samo privremeni ram”, kaže Štajner.

Štajnerova leđa će poslije njegove smrti postati uramljeni dio Rajnkingove privatne kolekcije.

“Užas je relativan pojam. Ovoj je stari koncept i u japanskoj tatu istoriji je ovo rađeno mnogo puta. Ako je ram lijep i ako se sve obavi kako treba, ne mislim da je to loša ideja”, kaže Štajner.

Osim posthumnog djela, ugovorom je predviđena obaveza da Štajner najmanje tri puta godišnje bude “izložen” u nekoj galeriji.

Kako prenosi BBC, prošle godine je obilježena desetogodišnjica rada, a Štajner je u Tasmaniji, u Muzeju nove i stare umjetnosti radio (bio izložen) pet sati dnevno, šest dana u nedjelji tokom godinu dana.

“U pitanju je 1.500 sati, daleko najluđe iskustvo u mom životu. Sve što se mijenjalo jeste stanje mog uma – nekada sam bio u raju, a nekada u paklu. Ranije su me dodirivali, duvali u mene, vrištali, gurali i pljuvali. Cirkus. Ovog puta me niko nije ni pipnuo, to je bilo čudesno”, rekao je.

Send this to a friend