Zanimljivosti

Prva razglednica iz Crne Gore bila je sa motivima Cetinja

Oko pojave prve razglednice sa motivom iz Crne Gore vladaju oprečna mišljenja, ali iz Državnog arhiva Crne Gore kažu da je prva razglednica nastala 1894. godine sa motivom Cetinja.

Foto: Državni arhiv Crne Gore

Kako piše na stranici Arts Montenegro, Kotor je drugi po redu grad koji dobija svoju razglednicu, istovremeno kada i Dubrovnik. Ova razglednica pojavljuje se 1895.  godine, a izrađena je u Marseju.

Crnogorska pošta zvanično uvodi razglednicu u poštanski saobraćaj 1898. godine kako bi odgovorila potrebi sve većeg prometa.

Značajne serije razglednica u ovom periodu stavljaju u opticaj izdavači iz inostranstva J. Otto iz Praga, Purger &Co. iz Minhena, Ledermann iz Lajpciga…

Foto: Državni arhiv Crne Gore

Pored stranaca i domaći poslovni ljudi, prije svega knjižari proizvode i stavljaju u opticaj razglednice. Vrijedi pomenuti značajnije izdavače poput J. Tošovića iz Dubrovnika, Bjeladinovića i brata iz Kotora, Erminia i Davida Mandela takođe iz Kotora.

Foto: Državni arhiv Crne Gore

Vrlo rano pojavljuje se i čitava plejada značajnih Cetinjskih izdavača pa vrijedi pomenuti i njih. To su: P. M. Kaluđerović, N. G. Goulli, R. Biljanović, V. N. Martinović, N. Knežević, A. Rajnvajn i M. Vujović .

Izuzetno vrijedna i obimna produkcija razglednica Cetinja uz bogatstvo privatnih, arhivskih i muzejskih zbirki pružili su nam pravo vrelo i sredstvo za organizovanje izložbe, kao najpodesnije forme, koja bi nam predstavila Cetinje onako kako ga je razglednica zadržala u sjećanju.

Foto: Državni arhiv Crne Gore

Istovremeno one nam omogućavaju da ostvarimo i svoju osnovnu namjeru a to je da predstavimo transformaciju Cetinja ”sa onih par kućica oko manastira” u grad odnosno urbano, administrativno – političko, kulturno i istorijsko jezgro Crne Gore.

Foto: Državni arhiv Crne Gore

Cetinje je sa tim ambicijama i aspiracijama i oblikovano u periodu poslije Veljeg rata tako da su, makar i periferni, talasi evropskog duha ostavili traga na urbanom liku grada i načinu života uopšte.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend