Zanimljivosti

Prvi put za 30 godina braka izgovaraju ime svog muža

Milioni žena iz Indije nikad nisu izgovorile suprugovo ime, što je jedan od izraza poštovanja, piše BBC. To je stroga tradicija u ruralnim djelovima Indije, ali aktivisti rade na društvenim promjenama da žene mogu da se obrate suprugu njegovim imenom.

Novinarka BBC Gita Pandej opisuje kako su njeni roditelji bili u braku 73 godine sve do smrti njenog oca. Na dan vjenčanja majka nije imala ni 11 godina, a otac je tek navršio 15 godina. Decenije zajedničkog života proveli su prvo u malom selu na sjeveru Indije, a potom i u Kalkuti, ali nikad Gitina majka nije supruga nazvala po imenu.

Kad bi pričala sa djecom, govorila bi o “babujiju”, kako se na hindiju kaže „otac“. Kad bi mu se direktno obraćala govorila bi “hej ti”. Čak ni djeca nisu uspjela da je prevare da greškom izgovori muževljevo ime.

Sve druge žene iz Gitinog društva nisu spominjale supruga poimence, a sve zato što je u tradicionalnom društvu suprug u porodici pravo božanstvo i žene uče od malih nogu da moraju da poštuju supružnike. Uče ih da oslovljavanje muža po imenu može da mu skrati život i donese zlu sudbinu.

Jedna žena na istoku Indije vidjela je kako posljedice mogu biti brze i žestoke.

“Sjedjela sam sa snahom ispred kuće i izgovorila imena svih muškaraca koji su bili tamo, uključujući i ime suprugovog ujaka”, priča Malati Mahato u snimku aktivističke grupe „Video Volunteri“.

Snaha se požalila lokalnom vijeću i oni su presudili da su njene riječi bile pogrešne i protjerali su je, zajedno sa djetetom, u kućicu na ivici sela. Već 18 mjeseci njeni sugrađani potpuno je izopštavaju iz društva.

“Patrijarhalna hijerarhija i dalje se sprovodi na toliko nivoa”, objašnjava društvena antropološkinja Aninhali Vasavi.

“Suprug je jednak božanstvu, u tradicionalnom vjerovanju, i zbog toga moraju da ga obožavaju. Tradicionalni, ugovoreni brakovi, obično su između supruga iz više kaste i supruge iz niže, pa suprug vodi brigu o finansijama. Osim toga, često je on stariji pa mora da se poštuje i i zbog toga”, dodaje profesorka Vasavi.

Aktivisti okupljeni u grupu „Video Volunteri“ pokrenuli su kampanju u ruralnim područjima da bi pokušali da sruše neke tradicije. Rohini Pavar je odlučila da se oproba u rušenju patrijarhata, ali je prvo morala da vidi kako će njen suprug Prakaš to prihvatiti.

“Ranije sam ga zvala „baba“ jer su ga rođaci tako zvali. Aktivistkinje su bile oduševljene idejom. Čitav taj dan smo se smijale i prvi put u životu uzvikivale imena naših muževa. Odlučile smo da napravimo snimak i tražile smo od žena da izgovore ime supruga na tri različita načina – srećno, ljutito i zaljubljeno. Jedna žena se malo zanijela i čim je otišla kući i vidjela supruga izgovorila je njegovo ime. On joj opalio šamar i zaprijetio da će je pretući ako se usudi da ikad izgovori njegovo ime”, ispričala je Pavar.

Indijski gradovi ipak imaju malo drugačije običaje i već je postalo normalno da žene mogu da se obrate suprugu po imenu. Porast stope pismenosti među ženama, sve veća zaposlenost i sve češće sklapanje brakova iz ljubavi polako briše i ovu tradiciju. Međutim, Vasavi upozorava da se i ta promjena odnosi na tek mali broj žena.

“Desetinama miliona žena iz ruralnih područja nezamislivo je da se suprugu obrate po imenu“, kaže Vasavi.

Send this to a friend