Zanimljivosti

Rajsko ostrvo obavijeno mračnom prošlošću

Tarutao je jedno od najljepših ostrva na Tajlandu, ali njegove bijele plaže i prašume su nekada bile dom najvećih zatvorenika i pirata.

Ostrvo Tarutao možda je, sa svojim praznim prelijepim plažama i džunglama koje vrve od divljeg života, jedno od posljednjih istinskih rajskih predjela u jugoistočnoj Aziji. Ipak, ovo udaljeno ostrvo u južnom dijelu Andamanskog mora je poznatije po svojoj iznenađujućoj mračnoj prošlosti, piše BBC.

Morski nacionalni park Ko Tarutao na Tajlandu obuhvata neke od najljepših ostrva u zemlji. Iako se razvoj i modernizacija vidi u većini ostrva, 51 ostrvo je i dalje nastavilo da čuva idilične plaže s bijelim pijeskom, zalive i zeleno tropsko lišće, a Tarutao, najveće ostrvo u parku, se ne razlikuje.

Tropski zatvor

Međutim, Tarutao nije uvijek bilo povezivano s ljepotom. U kasnim 1930-im godinama, tajlandska uprava je tragala za kaznenom kolonijom koja bi mogla da smanji gužvu u zatvorima u Bangkoku, pa se odlučila za Tarutao. Smješten na 40 km od obale na jugozapadu Tajlanda, udaljenost Tarutaa je otežavala mogući bijeg iz zatvora.

Do 1939. godine, ostrvo je bilo naseljeno nekolicinom okorjelih kriminalaca i političkih zatvorenika. Oni su živjeli u malim kolibama koje su bile razbacane po šumi, a granicu im je predstavljalo okolno more.

Kada je Drugi svjetski rat stigao u Jugoistočnu Aziju 1941. godine japanskom invanzijom Tajlanda, Tarutao je prestao da dobija hranu i medicinsku pomoć s kopna, a zatvorenici i čuvari su morali da se odluče za piratski način života da bi opstali.

Malajski prolaz je postao raj za bezakonje. Brodovi koji su nosili robu do obližnje malezijske države Pulau Pinang (tadašnje britanske kolonije) bi bivali napadnuti i opljačkani. Do 1946. godine, situacija je postajala sve gora i gora tako da je britanska vojska morala da se umiješa, okružujući sve u kaznenoj koloniji i radeći sa tajlandskom vladom kako bi se uspostavio red. Taurao je napušten do 1974. godine kada je osnovan morski nacionalni park Ko Tarutao.

Uprkos džungli koja je potpuno osvojila ovaj predio, ostaci kaznene kolonije i dalje se mogu naći na ostrvu. Lokaciji zatvora se sad može prići asfaltiranim putem, a turisti preferiraju bicikle kako bi obišli ostrvo. Napravljen je i mali muzej i Centar za posjetioce koji otkriva istoriju Tarutaa.

Veći dio ostrva je i dalje netaknut. Komercijalni razvoj ovdje nije dozvoljen s izuzetkom nekoliko bungalova i kamp naselja. Vlažnost i gustina džungle uglavnom odvraća putnike. Ipak, oni koji se odluče da istraže ovo ostrvo mogu da uživaju u stazama u džungli, bez gužve i saobraćaja, zadivljujućim obalama bez otisaka stopala u pijesku i praznim kamp naseljima.

Send this to a friend