Zanimljivosti

Rajsko ostrvo žrtva diplomatskog rata, hoteli i restorani prazni

Prazne hotelske sobe i turistički brodovi, kao i bankrotirane turističke agencije možda najbolje otkrivaju trenutno ekonomsko stanje u maloj pacifičkoj državi Palau, koja se našla usred eskalirajućeg diplomatskog sukoba između Kine i Tajvana.

Palau, ili kako glasi službeni naziv Republika Palau (palauski Belau), je ostrvska država u Tihom okeanu, 800 km jugoistočno od Filipina. Jedna je od najmlađih i najmanjih država svijeta, a ima nešto više od 20.000 stanovnika.

Samostalnost je stekla 1994. godine, nakon što je okončan mandat Starateljskog savjeta Ujedinjenih naroda, koji je obavljao SAD. Danas Palau ima poseban odnos sa SAD-om u obliku slobodne zajednice.

Krajem prošle godine, Kina je zabranila turističke posjete idiličnom tropskom arhipelagu, zbog nedostatka diplomatskog statusa. Dok Kina nastavlja sa proširivanjem svog uticaja preko Tihog okeana, Palau je jedan od 18 preostalih saveznika Taipeia i pod pritiskom je prebacivanja angažmana, zvaničnika i poslovnih ljudi.

Kinesko povlačenje najbolje je vidljivo u centru Korora. Hoteli i restorani zjape prazni, turističke agencije nemaju posla, a brodovi, koji su inače prevozili turiste na idilične lokacije, usidreni su na dokovima.

Prije zabrane, kineski turisti činili su su oko pola svih turista u Palauu. Od 122.000 posjetilaca u 2017. godini, 55.000 je bilo iz Kine i 9.000 iz Tajvana, pokazali su službeni podaci.

Kineski investitori takođe su nekad mahnito kupovali nekretnine, finansirali gradnje hotela i otvarali fabrike, piše Biznis Insajder.

Pad od objavljivanja zabrane bio je tako oštar, da je avionska kompanija Palau Pacific Airways objavila u julu da će prekinuti letove do Kine, jer su finansijski neisplativi.

“Kineska vlada nastojala je da uspori ili zaustavi turiste da dolaze u Palau”, izjavila je avio-kompanija, inače pod kontrolom Tajvana, koja je smanjila 50 posto rezervacija od početka kineskih sankcija.

Na pitanje da li je zaista bila namjera Kine da Palau proglasi ilegalnim odredištem kao način pritiska da se tako odmaknu od Tajvana, iz kineskog ministarstva spoljnih poslova poručili su kako se odnosi s drugim zemljama moraju dogoditi u okviru načela “jedna Kina”.

“Princip jedne Kine je preduslov i politička osnova za održavanje i razvijanje prijateljskih i kooperativnih odnosa sa svim zemljama širom svijeta”, poručili su iz ministarstva u izjavi za Rojters, ali bez posebnog osvrta na Palau.

Predsjednik Palaua Tomi Remengesau izjavio je da Palau pozdravlja ulaganja i turizam iz Kine, ali da su načela i demokratski ideali trenutne administracije usko usklađeni s Tajvanom. On je istakao da se Palau prilagodio kineskim sankcijama fokusirajući se na turiste veće potrošnje, a ne na masovni turizam, koji je već negativno uticao na okolinu.

Jedna od najvećih turističkih atrakcija, jezero slane vode Meduza, zatvoreno je 2017. godine nakon što je veliki broj plivača dao svoj doprinos u istrebljenju meduza.

“Masovni turizam i velike brojke nisu ključne za Paulau. Odlučili smo da vodimo politiku kvaliteta u odnosu na kvantitet”, zaključio je Remengesau.

Send this to a friend