Zanimljivosti

S ponosom nose svoje ožiljke: Bolni rituali u plemenu Suri

Stavljanje tanjira u donju usnu, pravljenje ožiljaka na tijelu i surova borba štapovima, ovo su rituali koje udaljeno pleme u planinama jugozapadne Etiopije godinama praktikuje.

U ovom udaljenom plemenu u planinama Velike rasedne doline u jugozapadnoj Etiopiji članovi prolaze kroz izuzetno bolne rituale, uključujući stavljanje tanjira u usnu, pravljenje ožiljaka i borbu štapovima. Ipak, članovi plemena Suri su ponosni na ožiljke koje nose.

Fotograf Mario Gert (40), koji inače voli da slika portrete afričkih plemena, posjetio je pleme Suri i napravio fantastične portrete.

U neobičnom ritualu, žene iz plemena Suri stavljaju karakteristične glinene diskove u rupu u donjoj usni što se smatra znakom ljepote. Kako bi stavile diskove, prvo moraju da izvade donja dva zuba, pa da naprave rupu. Što je veći tanjir, to više krava djevojčin otac može da traži kad udaje ćerku.

Krave su veoma bitne u ovom plemenu i obezbjeđuju status. Ne samo što su izvor mlijeka i krvi, već su i izvor bogatstva kojim se trguje. Prosječan čovjek posjeduje između 30 i 40 krava, a da bi se oženio, mora da da oko 60 krava porodici svoje buduće žene.

Prema Gertovim riječima, mlade djevojke, ali i momci svoju kožu koriste kao slikarsko platno na kome mogu da se izraze umjetnički, da ukrase sebe kako žele.

„Koristeći kožu za umjetnost, ona želi da se predstavi kao pojedinac u društvu i naglašava svoje samopouzdanje. Umjetnost na njenom tijelu pokazuje širok raspon afričke živosti“, kaže Gert.

Djevojke takođe ukrašavaju svoje tijelo različitim rekvizitima i dekoracijom.

Ipak, pleme Suri je ponosno na svoje ožiljke.

Žene prave ožiljke na svom tijelu tako što kožu sijeku žiletom, nakon čega je dižu trnom. Nakon što je koža isječena, komadići preostale kože će na kraju napraviti ožiljak.

Još jedan od neobičnih rituala u ovom plemenu jeste borba štapovima, u kojoj se takmiče muškarci u ovom plemenu. Ona predstavlja kombinaciju borilačkih vještina, rituala i sporta.

Donga (borba štapovima) je tradicionalan način da muškarci impresioniraju žene i pronađu suprugu. Oni se bore sa malo ili nimalo odjeće, a nasilni sukobi nekad dovode do smrti.

Kao što pruža mogućnost da se privuče partner, borbe koriste mladim muškarcima da vide krvoproliće, što će im, kako vođe plemena vjeruju, pomoći kad budu došli u okršaj s drugim plemenima.

Borbe se odvijaju među plemenima Suri, koja mogu da se sastoje od 40 do 2.500 ljudi.

Tagovi

Send this to a friend