Zanimljivosti

Sen Trope: Legenda o svecu koji je obezglavljen došao u selo

Sveti Trofim je jedan od sedamdeset apostola koje je Isus Hrist poslao u svijet da šire jevanđelje. Malo toga se o njemu pouzdano zna, osim da je bio Efešanin i da je stradao za vreme cara Nerona, ali narodne legende su bile tu da popune praznine. Jedna od njih je vezana upravo za slavni Sen Trope.

Sveti Trofim, odnosno Sveti Trope po francuskom izgovoru ili Sveti Torpe po italijanskom, jedan je od najranijih hrišćanskih mučenika koje je po crkvenom predanju, uz dvanaest velikih apostola, Isus Hrist izabrao šire jevanđelje otprativši ih riječima: “Idite, evo ja vas šaljem kao jaganjce među vukove”.

Iz Djela Apostolskih 20:4 i 21:26-29 znamo da je bio Efešanin rodom iz Azije i da je pratio Svetog Pavla koji zapisuje: “Trofima ostavih u Miletu bolesna” (Druga poslanica Timoteju 4:20).

Postoje i narodne legende koje pominju da je bio gladijator ili ekvit, da je službovao u ličnoj gardi cara Nerona, pa čak i da je bio njen zapovjednik.

Legende kažu da se zvao Gaj Silvije Torpetije, da je bio rodom iz Pize, da ga je preobratio Sveti Pavle i da je svoju novu vjeru ispovijedio tokom svetkovine posvećene Dijani nakon što je Neron proglasio ovu boginju za tvorca univerzuma. Nakon toga Neron mu je ponudio mogućnost da se odrekne hrišćanstva, a kada je ovaj odbio imperator je naredio da mu se odrubi glava.

Opet, postoji i verzija po kojoj je Torpetije napustio Rim i otišao u rodni grad Pizu gdje ga je kao hrišćanina prepoznao mjesni prefekt koji ga je potom pogubio, glavu mu bacio u reku Arno, a tijelo stavio u truli čamac zajedno sa psom i pijetlom da se nad njim mrtvim goste.
Čamac je otplovio ka Liguriji. Tamo je žena po imenu Celerina imala san u kome je najavljen dolazak čamca, i zaista čamac je pristigao i nasukao se nedaleko od mjesta na kome se danas nalazi mornarsko groblje u gradiću po imenu Sen Trope, koje je po ovom svecu dobilo ime.

Tijelo je bilo netaknuto, budući da ga životinje nisu dodirnule; pijetao je po prispijeću čamca odletio u pravcu sela koje je u njegovu čast nazvano Kogolen, dok je pas otrčao u pravcu sela koje je u njegovu čast nazvano Grimo.

Koliko istine ima u ove dvije narodne legende teško je reći.
Svetog Trofima posebno slave u Pizi, Đenovi, Portugalu, na mediteranskoj obali Španije i naravno na Azurnoj obali. Najraniji hram njemu posvećen u Pizi datira iz XI vijeka, a 1284. godine Republika Piza proglasila je 29. april svetkovinom njemu posvećenom. U Sen Tropeu ga slave u nekoliko navrata, sredinom maja pa onda i sredinom juna.

Pravoslavna crkva slavi Svete apostole Aristarha, Puda i Trofima 15. aprila po starom, a 28. aprila po novom kalendaru.

Sen Trope je tokom XX vijeka postao ekskluzivno mondensko ljetovalište na Azurnoj obali, magnet za svjetski džet-set.

Tome mahom ima da zahvali slavnim ličnostima poput Koko Šanel, koje su ljetovale tu u međuratnom periodu, kao i filmadžijama francuskog “novog talasa” koji su u njega nagrnuli tokom pedesetih i šezdesetih godina u potrazi za autentičnim provansalskim mediteranskim doživljajem.

Send this to a friend