Zanimljivosti

Smeće koje je pronašla na Fruškoj gori na gospodski način vratila vlasniku

Ilustracija

Putujući ka svojoj vikendici na Fruškoj gori, u kraju Valdov, okruženom gotovo netaknutom prirodom, Ana Pejić (64) iz Rume prije nekoliko dana je nasred puta zatekla kesu razbacanog smeća. Ne bude joj teško, stane, izađe iz auta, “prekopa” i među otpacima pronađe i račun za struju vlasnika. Smeće pokupi, uredno spakuje u kutiju, napiše adresu sa računa i pošalje gospođi iz Vrdnika njeno smeće.

Slika i prateći tekst da joj nimalo nije žao 250 dinara za poštarinu prokrstarili su društvenim mrežama, a Ana je dobila mnogo podrške. Gospođi je napisala i pismo. Jedino joj je žao što nije mogla da vidi njenu reakciju u trenutku kada otvara paket i shvata da joj se smeće vratilo. Ovim gestom očitala je lekciju bar jednom nesavjesnom građaninu.

“Teško mi je da zamislim šta je u glavi nekoga ko putuje kilometrima da bi istovario vreće đubreta u predivnu šumu”, kaže Ana Pejić, ekonomista u penziji.

“Da bi me shvatila ozbiljno, potpisala sam se kao član Ekološkog pokreta Vojvodine iako to nisam. Jedini pokret koji nam treba je pokretanje promjene u našim glavama i edukacija stanovništva. Ideju sam ustvari “ukrala” od Iraca. Prije desetak godina, boravila sam u Dablinu i naučila kako se u Irskoj kažnjava bacanje smeća gdje mu nije mjesto. Oni đubre vrate vlasniku, sa uplatnicom za kaznu od 400 eura, a sjutradan u lokalnim novinama objave informaciju šta je uradio i stave njegovu fotografiju iz lične karte.”

Ovo, inače, nije prva akcija koju je Ana Pejić izvela da bi zaštitila životnu sredinu:

“Nedavno je supruga i mene, na uzanom putu koji vodi do naše vikendice, zatekla deponija smeća. Nikla je tu preko noći. Srce me zaboljelo kada sam u tom zelenilu zatekla desetak razbacanih džakova. Nije nam bilo lako da sve to pokupimo u kese, a čisteći i da otkrijemo čije je. Ugledne profesorke Arhitektonskog fakulteta, sa Vračara, koja ima vikendicu u Vrdniku! Tih dana sređivala je, farbala i unosila namještaj. Znali smo bez dileme da njoj pripada”.

Deset uredno upakovanih džakova, kako kaže Ana, suprug i ona prebacili su profesorki preko skupe i lijepe ograde od kovanog gvožđa.

“Vratili smo samo ono što joj pripada”, kaže Ana.

“Ne znam ni koliko će ovaj gest sa poštom od prije nekoliko dana nešto promijeniti, ali sam sigurna da se svojoj komšinici nije pohvalila paketom koji je dobila”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mark
Gost
mark

Svaka cast,sta ces drugo kad nadlezni ne kaznjavaju a mi primitivan narod!

Bravo!
Gost
Bravo!

Prođe čovjek kroz fakultet, ali ne prođe fakultet kroz njega. Divlji čovjek ostaje divlji čovjek.

Tomos
Gost
Tomos

Svaka čast…

Danko
Gost
Danko

Vrh!!!

tole
Gost
tole

trebali bi joj milioni za postarinu kod nas…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Jedino tako.

Send this to a friend