Zanimljivosti

Snimak koji je rasplakao biologe: Poslednji dan života bijelog medvjeda

Na srceparajućem video-snimku fotografa Pola Niklena, može se vidjeti kako izgladnjeli bijeli medvjed tumara napuštenim ostrvom u potrazi za hranom. Životinja, nažalost, nije imala sreće.

Bivši biolog, koji je do sada zabilježio smrt više od 3.000 medvjeda u divljini, kaže da je posljednji susret za njega bio naročito težak.

Video-snimak koji je nastao tom prilikom prikazuje poslednje dane života jednog bijelog medveda.

Izmorena glađu, životinja je teškom mukom uspjela da se dovuče do kante sa smećem, tražeći bilo šta što bi moglo da je održi u životu.

Ostavši kratkih ruku, medvjed je legao na zemlju, čekajući smrt.

“Cijela ekipa je plakala dok je snimala. Taj prizor će me zauvijek progoniti”, rekao je Niklen.

“Jedva je vukao zadnje noge. Kada dugo gladujete, dolazi do atrofije mišića. Proces je dug i bolan”, dodao je.

Odsustvo ledenih površina pogubno je za polarne medvjede, s obzirom na to da od ledenog pokrivača zavisi njihov lov na foke. Ostrvo Bafin u Kanadi, na kojem je nastao video, jedno je od mjesta koja su najteže pogodile klimatske promjene.

Hranjenje divljih polarnih medvjeda u Kanadi je strogo zabranjeno, ali čak i da je to uradio, Niklen bi time samo odložio ono najgore.

“Naravno da nam je to palo na pamet. Ali nije kao da hodamo okolo sa pištoljem za uspavljivanje ili 200 kilograma mesa ‘u džepu'”, objasnio je.

Niklen je rekao da je medvjed najvjerovatnije uginuo nekoliko sati ili dana nakon što je video snimljen, prenosi Dejli mejl.

“Ovako izgleda izgladnjivanje. Mišići atrofiraju, nestaje energije. Teška je to smrt”, rekao je.

Fotograf je dodao da je želio da zabilježi “agoniju ovog stvorenja” jer nije želio da njegova smrt bude uzaludna. Njegov cilj bio je podizanje svijesti o klimatskim promjenama i njihovom uticaju na mnoge životinjske vrste.

“Slomilo me je, ali sam znao da moram da podijelim ovaj prizor sa drugima, u nadi da ću time doprinijeti slamanju zida apatije koji je čovečanstvo podiglo oko sebe”, zaključio je.

Send this to a friend