Zanimljivosti Dom naobičnim biljama

Sokotra, ostrvo na kojem je priroda pokazala svoju kreativnost i raskoš

Krajolik udaljenog ostrva Sokotra izgleda kao da dolazi iz filma, a zapravo je evoluirao tako da izgleda kao “izgubljeni svijet”.  Ostrvo se odvojio od kopna afričkog kontinenta prije šest do sedam miliona godina i priroda je ovdje pokazala svu svoju kreativnost i raskoš. Slično kao Galapgos, koji je poznat po mnogim životinjskim vrstama, Sokotra je dom za oko 800 rijetkih vrsta flore i faune – oko jedne trećine njih ne nalazi se nigdje na svijetu.

Ostrvo se nalazi u Indijskom okeanu oko 250 kilometara od Somalije i 340 kilometara od Jemena. Sokotru čine pjaščane plaže, pećine visoke planine. Većim dijelom godine ovdje vladaju nesnosne vrućine i pustinjski uslovi, što je dovelo do prepoznatljivog izgleda biljaka na ostrvu.

Stabla i biljke na ovom razvili su se tako da mogu podnijeti teške uslove života, a neke vrste stare su nevjerovatnih 20 miliona godina. Samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta nego što ih ima na Sokotri. Centar za bliskoistične biljke, koji je dio Kraljevskih botaničkih vrtova u Edinburgu, sproveo je istraživanje i pobrojio čak 307 od 825 biljnih vrsta koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje na svijetu.

Posebno se izdvaja Drvo zmajeve krvi.

Stupiti na tlo Sokotre izgleda kao dolazak u drugi svijet. Ostrvo se smatra za jedno od najizolovanijih mjesta na Zemlji.

Pogledajte video i uvjerite se u neviđene prirodne ljepote ovog usamljenog ostrva:

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Delboj
Gost
Delboj

Masala brokuli

Marija
Gost
Marija

Kao i uvijek od vas nesto veoma zanimljivo ,samo tako nastavite

Send this to a friend