Zanimljivosti

Sprint Bogorodice i samoraspeće: Bizarni običaji za Vaskrs širom svijeta

Saznajte kako narodi širom sveta na neobične načine obilježavaju Vaskrs:

1. Noć vještica u Švedskoj

Na Veliki četvrtak, djeca u Švedskoj se oblače u vještice i idu od vrata do vrata tražeći slatkiše. Prema švedskim legendama, vještice posjećuju šumu Blakula prije Vaskrsa i zabavljaju se sa đavolom.

2. Samoraspeće na Filipinima

Katolici na Filipinima Veliki petak obilježavaju neobičnim običajima. Filipinci, naime, oponašaju Hristovo raspeće, a to su uključeni samokažnjavanje i nošenje krsta.

U San Fernandu pasioniranost je otišla predaleko kulminirajući stvarnim zakucavanjem najmanje tri poklonika na drvene krstove.

Katolička crkva je pokušala da ih odvrati od ove prakse, a Ministarstvo zdravlja je predložilo da prime tetanus i koriste sterilizovane eksere.

3. Bacanje glinenih posuda na Krfu

Stanovnici Krfa veoma glasno slave vaskrsenje Isusa Hrista kad crvena zvona obilježe kraj mise na Veliku subotu time što sa svojih balkona bacaju glinene posude.

4. Ubijanje zečeva na Novom Zelandu

Na Novom Zelandu (u okrugu Central Otago) zečevi su simbol biljnih štetočina, tako da se ove godine 26. put zaredom osnivaju timovi lovaca, koji učestvuju u jednodnevnom takmičenju ubijanja što više zečeva. Trenutna nagrada je čak 23.000 novozelandskih dolara.

5. Sprint Bogorodice u Italiji

Povorka se održava na dan Uskrsa u Sulmoni, a sljedbenici nose vaskrslog Hrista, Svetog Jovana i Svetog Petra u crkvu Svetog Filipa Nerija kako bi Bogodoricu u žalosti obavijestili o vaskrsenju. Nakon ubjeđivanja, Bogorodica kreće u sprint kako bi se našla sa sinom, a prati je zvuk petardi.

6. Mokri ponedjeljak u Slovačkoj

Prema drevnoj tradiciji, u ponedjeljak (drugi dan Vaskrsa) muškarci bacaju kofu vode na mladu ženu koja im otvori svoja vrata. Vjeruje se da će žena koja se polije vodom poprimiti plodnost i snagu, a dio običaja je da nakon prolivanja vode poziva muškarce u kuću i nagrađuje ih jajima, novcem i vodkom.

7. Omlet na uskršnji ponedjeljak u Francuskoj

U francuskom selu Haux (Žironda) na uskršnji ponedjeljak se pravi džinovski omlet širok 3 metra od 5.000 jaja, 50 kg šunke, luka i bijelog luka od kojeg će se nahraniti više od 1.000 stanovnika.

Send this to a friend