Zanimljivosti

Srednjovjekovni gradić u Slovačkoj želi da postane svjetski epicentar ljubavi

Najduža ljubavna pjesma objavljena je u 19. vijeku u slovačkoj Banskoj Štjavnjici. Danas taj srednjovjekovni rudarski gradić želi da postane mjesto hodočašća zaljubljenih.

Slovački pesnik Andrej Sladkovič napisao je 1846. godine “Marinu”, pjesmu s 2.900 stihova, kojom je opjevao svoju nesrećnu ljubav prema sugrađanki Marini Pišhlovoj. Suprotno od priče o Romeu i Juliji, ova je istinita.

Marinini roditelji ruku svoje ćerke dali su bogatom pekaru, a ne pjesniku bez prebijene pare. Kuća u kojoj je Marina nekada živjela pretvorena je u “Epicentar ljubavi” u kojoj se može pogledati interaktivna izložba o najdužoj ljubavnoj pjesmi ikad napisanoj. Tamo je smještena i “banka ljubavi” u kojoj moderni parovi mogu da polože svoje ljubavne zavjete.

Taj svojevrsni muzej ljubavi vodi lokalna nevladina organizacija koja se nada da će Bansku Štiavnicu pretvoriti u srednjoevropsku Veronu.

“Mnogi nam govore da je to preambiciozno, ali ako su milioni ljudi spremni da se upute do Verone kako bi vidjeli balkon izmišljenog para Romea i Julije, vjerujem da će ih mnogo doći ovdje, gdje je tragična ljubavna priča bila stvarna”, kaže Katarina Javorska, predstavnica oganizatora.

“Epicentar ljubavi” otvoren je u decembru, nakon dvogodišnje pripreme i uređenja.

Send this to a friend