Zanimljivosti

Strah od smrti ispraznio nekada prepuno selo: Danas je “selo duhova”

Napušteno selo, poznato još i pod nazivom “selo duhova” nalazi se u dolini Gornja Svansea u Velsu. Na starijim mapama je označeno kao Pantifinon, a napušteno je više od 50 godine, zbog serije klizišta, prenosi Miror.
Prije pedeset godina na njegovim ulicama su se igrala djeca, šetali su ljudi, iz dimnjaka je izlazio dim, a muškarci i žene su se bavili poljoprivredom.

Sada koraci odzvanjaju kroz prazninu kamenih zidova, a ograde od gvožđa su jedini znaci da je ovdje nekada bilo života.

Među stanovništvom je zavladao strah, jer su vlasti naredile da se evakuiše i susjedno selo, pa mnogi vjeruju da se istorija ponavlja, prenosi Wales Online.

Zaboravljeno selo u dolini Gornja Svansea je nekada bilo dio glavnog autoputa između Svanseasa i Brekona, sve dok planina nije promijenila mišljenje o tome.

Jedna osoba koja o ovom događaju zna najviše jeste Rosalin Dejvis, koja je ovde živjela, prije klizišta.

“Tu je prije živjela čitava jedna zajednica. Ovo je bio moj dom i uvijek će biti. Mislim da je izgubljeno oko 100 kuća. To je užasna stvar”, rekla je ona.

Dodaje da je ovo bilo divno mjesto za odrastanje. Sada kada hoda ovim putevima kaže da joj naviru i dobre i loše uspomene.

“Danas je to selo duhova. Ovo je bila veoma srećna zajednica, a danas sve izgleda tako tužno”, ističe ona.

Većina imanja u sjeverozapadnom dijelu je napuštena i porušena zbog serije klizišta koja su pogodila područje posljednjih 60 godina.

Send this to a friend