Zanimljivosti Katar poznat po visokim temperaturama, a iduće godine domaćin je Mundijala

Stručnjaci napravili vještački vjetar da rashlade Dohu

Doha je jedan od najčišćih, najsigurnijih – ali i najtoplijih gradova na svijetu. Zbog neizdrživih temperatura, koje se ljeti penju i do 50 °C, stručnjaci marljivo rade kao bi našli rješenje da se grad malo rashladi.

Osim sadnje drveća, pokušali su napraviti razliku bojenjem ulica. Uprava glavnog grada Katara, kako smo ljetos pisali, počela je s pilot-projektom za borbu protiv ekstremnih vrućina i obojila jednu od ulica u plavo, ali čini se da ni to nije dovoljno kad se popne vlaga, a tijelo se više ne može osloboditi vrućine znojenjem.

Gradski inženjer Sad el Doseri naglasio je kako temperatura tamnog asfalta može biti i 20 Celzijevih stepeni viša jer crna boja privlači sunce i zrači toplinom.

U najvećoj su opasnosti radnici koji rade na otvorenom, naročito za vlažnih ljetnih dana. Nekadašnji komad pustinje priprema se i za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, za koje su ugradili klima uređaje na stadionu, a posjetioce će hladiti i vještački stvoren povjetarac na ulicama, duž pločnika.

Hladni vazduh koji duva ispod sjedišta hladiće gledaoce za vrijeme utakmica na stadionu, ali i u trgovačkim centrima na otvorenom. Povjetarac bi trebalo da olakša život u jednom od najtoplijih mjesta na svijetu. Kataru hronično nedostaje oblaka i kiše, a olakšanju situacije ne pridonosi ni temperatura mora, koja je sve viša.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Nevjerovatno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Kao iz NF filmova o koloniji na Marsu, a grad kao iz Flaš Gordona.

Send this to a friend