Zanimljivosti

Stvari koje život na Zemlji čine mogućim

Kao planeta, Zemlja je dobro opremljena i idealno pozicionirana u našem Sunčevom sistemu i u galaksiji da podrži život kakav poznajemo.

Nakon oko 4,6 milijardi godina kosmičkog razvoja, naša planeta prepuna je života zahvaljujući izuzetnom skupu uslova, od optimalnog hemijskog sastava svog planetarnog jezgra pa do sigurne udaljenosti od crne rupe skrivene u središtu naše galaksije.

1. Naša planeta s vremenom reciklira životno važni ugljenik

Ugljen-dioksid je jedan od mnogih gasova s efektom staklene bašte koji na našoj planeti zadržavaju toplotu i njenu površinu drže dovoljno toplom da podrži život. Na statičkim površinama Venere i Marsa ugljenik je sadržan u vazduhu i stijenama. Na Zemlji, suprotno tome, taj vitalni element milionima godina kruži kroz vazduh, zemlju i more zbog stalnog djelovanja tektonskih ploča.

2. Imamo ozonski sloj koji blokira štetno zračenje

Pradavni okeanski organizmi nalik biljkama dodali su u atmosferu kiseonik i stvorili visoki atmosferski sloj ozona, koji je rane kopnene vrste zaštitio od smrtonosnog zračenja.

3. Imamo veliki Mjesec koji stabilizuje kretanje Zemlje po svojoj putanji oko Sunca

Osa Zemljine rotacije je nagnuta u odnosu na ravan Sunčevog sistema i oscilira u svom obrtanju. Ova sitna oscilacija može da mijenja klimu na Zemlji, od vruće do ledene, na svakih 41.000 godina, a razlike bi bile i veće da Mjesec svojom gravitacijom ne ublažava tu oscilaciju.

4. Različite vrste površina Zemlje podržavaju brojne oblike života

Dramatična pomjeranja tektonskih ploča stvorila su različita površinska staništa i terene. To je podstaklo prilagođavanje, što je pomoglo raznolikosti života i opstanku tokom nekoliko masovnih izumiranja.

5. Planetarno magnetsko polje odbija sunčane oluje

Opčinjavajuća polarna svjetlost, uzrokovana naelektrisanim česticama sa Sunca, podsjetnik je na taj učinak magnetnog polja koje odbije većinu štetnog Sunčevog kosmičkog zračenja.

6. Mi smo na pravoj udaljenosti od Sunca

Zemlja se okreće u takozvanoj zoni Zlatokose (iz priče o Zlatokosoj i tri medvjeda) jer nije ni preblizu ni predaleko od Sunca, pa je voda na njenoj površini u tečnom stanju.

7. Na sigurnoj smo udaljenosti od gasovitih džinova

Da su nam orbite najvećih planeta Sunčevog sistema mnogo bliže, njihove snažne gravitacione sile mogle bi da uzrokuju po život katastrofalne promjene Zemljine udaljenosti od Sunca.

8. Sunce je stabilna, trajna zvijezda

Zvijezde koje su masivnije od Sunca izgaraju na višoj temperaturi i obično ne traju dovoljno dugo da bi se na planetama razvio život. Manje masivne, starije zvijezde često su nestabilne i sklone zasipanju svojih planeta mlazovima zračenja.

9. Naša planeta ima sve što treba da ima za dinamično jezgro

Međuzvjezdani oblak gasa i prašine od kojeg je nastala Zemlja sadržavao je dovoljno radioaktivnih elemenata da bi se njeno uskomešano jezgro napajalo energijom milijardama godina. To jezgro stvara magnetno polje koje planetu štiti od opasnosti kao što su Sunčeve erupcije.

10. Imamo divovske planete koje nas štite izdaleka

Jupiterova jaka gravitacija u ranim danima Zemlje slala je prema njoj asteroide bogate vodom. Danas ta masivna planeta razređuje pojas asteroida, štiteći Zemlju od prečestih sudara koji bi mogli da izazovu izumiranje živog svijeta.

11. Sunce nam pruža zaštitu od galaktičkog krša

Sunce obuhvata svoje planete u mjehur naelektrisanih čestica koje odbijaju opasna zračenja i štetne materije koje stižu iz međuzvjezdanog prostora.

12. Naš galaktički put vodi nas podalje od opasnosti

Sunčev sistem je udobno smješten u bezbednoj luci između velikih spiralnih grana, a njegova gotovo kružna orbita pomaže da se izbjegnu opasna unutrašnja područja galaksije.

13. Naše mjesto je daleko od zvjezdanih gužvi

U blizini Sunca relativno je malo drugih zvijezda, što za Zemlju smanjuje rizik od gravitacionih uticaja drugih tijela, gama zraka ili zvijezda koje se urušavaju, zvanih supernove.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend