Zanimljivosti Nemaju nijednu plastičnu igračku

Šumski vrtić otvoren u Hrvatskoj: Djeci ne smeta ni kiša, ni blato

Foto: Marijana Banko / CROPIX

Nema veze kakvo je vrijeme. Može duvati bura, padati kiša, biti magla ili jako sunce. Djeci to ne bi trebalo da smeta jer bi se tako trebala povezati s prirodom, steći imunitet i snalažljivost.

Za sve se to zalaže filozofija takozvanog šumskog vrtića koji je u Puli otvorila 30-godišnja psihološkinja i dadilja Francesca Miličević. Prva djeca već se polako upisuju u takvu novu vrstu vrtića Šumska djeca. U tom vrtiću djeca će cijeli dan biti vani u šumi, a time im, kaže Francesca Miličević, želi pružiti ono što je i sama iskusila kada je bila dijete.

Obavezne čizmice

“Kako izgleda dan u ovakvom vrtiću? Pa najprije se doručkuje, a onda idemo u šumu gdje se igramo, istražujemo, skupljamo šumske plodove, pravimo igračke od drveta, pravimo kućice za životinje, gnijezda od šipražja, idemo na izlete u udaljeniji dio šume. Sada skupljamo i jedemo kupine i djeca u tome uživaju, pa čak i ona koja su tvrdila da ih ne vole. Provodimo sve vrijeme u šumi, a nećemo imati unaprijed pripremljen poseban program. Sve će zavisiti od interesa djece taj dan, i kakvo će biti vrijeme i šta će se u šumi događati. Šuma je nepresušan izvor doživljaja, ona hrani čula na svim nivoima. Najmanje se treba brinuti šta će djeca tamo raditi. Djeca obavezno moraju imati čizme, a naravno, kada je loše vrijeme i kabanice. Nakon jutarnje igre u šumi idemo na ručak, a onda djeca idu na spavanje. Poslije toga ponovno krećemo prema našem igralištu”, ističe Francesca Miličević.

Foto: Marijana Banko / CROPIX

Vlastiti vrt

U vrtiću nema plastičnih gotovih igračaka nego će ih djeca sama izrađivati. Takođe, imaće i svoj vrt s povrćem i voćem, piše Jutarnji.

“Šuma je nepravilan teren i dijete stalno mora biti oprezno. Dakle, dijete koje hoda po šumi u većoj je prednosti od onoga koje hoda po betonu. A i imunitet djece koja većinu vremena provode vani od one koja su većinom u zatvorenim prostorima je jači. A i puno rade s rukama”, ističe Francesca Miličević, i dodaje: “Naravno da će dijete pasti i ogrebati se, da će biti i komaraca i krpelja, ali to nije ništa opasno. Sve je to za djecu dobro. Nema tu nekih realnih opasnosti”.

Foto: Marijana Banko / CROPIX

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
MilicaDhejDula
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milica
Gost
Milica

Zar krpelj nije realna potencijalna opasnost?!?

Dhej
Gost
Dhej

Ako ovo vidi ministar Radulovic, sve ce nas tamo pocerati…

Dula
Gost
Dula

Prelijep izazov za djecu.

Send this to a friend